Tamer Heper Harç yok
HABERİ PAYLAŞ

Tüketici mahkemesinde bakılan davayı kaybettim. Temyiz edeceğiz. 450 TL temyiz harcı olduğu söylendi. Tüketici mahkemesinde vatandaş harçtan muaf değil mi? N.G.

Evet tüketici mahkemelerinde vatandaş harçtan muaf, temyizde posta masrafları alınır. Harç yoktur. Yanıtımı size temyiz süreniz geçtikten sonra veriyorum ama bilin ki böyle müddetli sorulara yanıt yetiştirme imkanına sahip değilim. Bekleyen mektup sayısı yüzler değil binleri çoktan geçti. Bunların hepsine yanıt vermek hem insan üstü bir olay hem de köşemin kapasitesinin çok dışında.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Böyle bir şeyi karşılayabilmem mümkün değil. Onun için okuyucularımdan zaman zaman, yakın tarihli yanıt istememelerini, özel yanıta hiç yanaşmamalarını rica ediyorum. Bir kere daha hatırlatmış olayım.

Üç mevzuat sizi koruyor

Evimizin altında ruhsatsız bir fırın kaçak çalışıyor. Belediyeye şikayet ediyoruz, belediye ilgisiz. Yaydığı kokudan, isten 12 mesken perişanız. Bundan nasıl kurtulacağız? M.K.

Gıda sektörü ile ilgili konularda belediyeler görevlidir. Belediyenin ruhsatsız kaçak fırını mühürlemesi gerekir. Belediye görevini yapmıyor, iyi ama belediyeyi siz seçmediniz mi? Söyleyin onlara size bir daha oy yok deyin, yakın tarihlerde mahalli seçimler olacak bakın nasıl geliyorlar. Sizin işinizi görecek iki mevzuat daha var. Biri kat mülkiyeti mevzuatı. Fırının bulunduğu yer fırın olmaya müsait bir bağımsız bölüm değil ise veya gerekli sistemi kurmadığı için çekilmez hal aldı ise buna göre çalışmasına müdahale edilebilir. İkinci mevzuat Medeni Kanun’un komşuluk hukuku bölümü. Çevredekileri rahatsız edecek koku, is, duman çıkaran yerler men edilir. Belediye ile seçimde hesaplaşırsınız, ancak önce şu iki mevzuatı yürürlüğe sokun. Her ikisi için dava açmanız gerekecektir.

Müteahhidin borcu

Müteahhide kat karşılığı üç arsa verdik. Müteahhit kendine ait binayı yaptı ve sonra kaçıp izini kaybettirdi. Bizim daireler ne olur? K.G.

Okuyucumun mektubunda çok daha fazla detay var ama kendisi tanınmamak için detayı göstermemi istemiyor. Bu özet aslında pek çok kişinin problemi. Bu dertten pek çok arsa sahibi muzdarip. Onun için bu kadar özetledim. Efendim müteahhit kat karşılığı inşaat yapıp daireleri satıp parasını alıp gitti ise burada asıl mağdurlar öyle görüyorum ki para verip daire alıp tapusunu alamayanlar. Arsa sahibi müteahhide daireleri tapuda devretmedi ise, müteahhidin dairelerin tapusunu talep etme hakkı yoktur. Müteahhidin daireleri talep hakkı, sözleşme hükümlerini yerine getirmesine bağlıdır. Ancak taahhüdünü yerine getirirse tapu alma talebinde bulunabilir. Bu durumda müteahhit tapuları talep edemeyeceği için daire sattığı kişilere de tapu veremeyecektir. Bu kişiler arsa sahibinden de tapu isteyemeyecek çünkü müteahhidin tapu isteme hakkı doğmalıdır ki müteahhitten daire alanlar tapu talebinde bulunabilsin. Bu halde daire alıp tapu alamayanlar ya makul şartlarla arsa sahipleri ile anlaşacak veya müteahhidin peşine düşüp satış bedelini faizi ile birlikte talep edecekler. Bu vesile ile tekrar hatırlatayım. Böyle bir satış, satış vaadi sözleşmesi ile olur ve bu sözleşme noterde yapılır. Noter dışında yapılan sözleşme geçersizdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder