Tamer Heper Hatalar zinciri
HABERİ PAYLAŞ

Hatalar zinciri

Elimizde eski tarihli tapusu olan yerler vardı. 1966’da bu yerler 2-B kapsamına alınmış. Ancak yine bu yerler muhtarlık senedi ile satılmış. Biri de satın aldığı yere konteyner koymuş, su ve elektrik bağlatmış. Belediyeye şikayet ettim. Benim tapumu geçersiz buldu. Vatandaş hakkında da işlem yapmadı. Bu nasıl oluyor? H.K.

Bizde işler böyle yürüyor. Böyle yürümese koca koca şehirler gecekondu cumhuriyeti olur muydu? Böyle yürümese bugün ilk depremde evler milletin başına yıkılacak korkusu yaşar mıydık? Böyle olmasa arsa mafyası diye bir oluşum olur muydu? Yazdıklarınızın neresini düzelteyim. Devletin önce tapu verdiği yere daha sonra “Hayır burası ormandı, şimdi orman vasfını kaybetmiş arazi” denir miydi? Madem ki ormandı o halde tapuyu niye verdin? Tapu dediğiniz şey devletin teminatıdır. Size vermişler, sonra da kusura bakma burası orman demişler. Ardında da ormanlar özel mülke konu olamaz deyip tapunuzu adeta geri almışlar. Demek ki buralar tapuda kayıtlı araziler. O halde muhtarlık senedi ile de alınıp satılamaz. Bu satış türü istisnai bir satıştır ki tapuda kayıtlı olmayan gayrimenkuller için söz konusu olur. Bitmedi biri gelmiş konteyner koymuş. Ona da su ve elektrik vermişler. Bu kadar yolsuzluk karşısında “Bu hataları yapan kişilere başvurun onlar düzeltecek” diyebilir miyim? Kimi kime şikayet edeceksiniz? Şimdi 2-B’ler için yeni çalışmalar yapılıyor. Sizin oraları için yapılan çalışmaları takip edin bakalım ne göreceksiniz. Seçimler yakın, bir kıyak yapılabilir.

Haberin Devamı

Çözüm kolay

Tarla vasfında bir arazim var. Dört tarafı başka tarlalarla çevrili. Geçiş zorluğum var. Bana satış yapmaya da yanaşmıyorlar. Nasıl bir yol izlemeliyim? N.G.

Okuyucumun sorduğu soru kırsal kesimin önemli bir problemi. Şehir hayatında yok denecek kadar az olan bu problem kırsal kesimde yaygın. Çünkü şehirdeki alanlar mevzi imar planları ve uygulama imar planları yapılmış bölgeler. Dolayısı ile parseller mutlaka birer caddeye veya sokağa bakıyor. Bu nedenle problem yaşanmıyor. Ancak kırsal kesim böyle değil, plan yapılmamış yerler, dolayısı ile arada kalmış tarlalar var. Bu durumda arada kalmış tarlaların mutlaka yola çıkışı olması lazım. Bunun için ilk etapta yapılabilecek şey komşu parsel sahiplerinden biri ile anlaşarak yola çıkış için bir geçit hakkı tanımasını istemektir. İrtifak hakkı şeklinde tapuya tescili gerekir. Aksi halde hüküm ifade etmez. Bu şekilde bir anlaşmaya varılmazsa bu talebi mahkemede yapmak gerekir. Bir dava açarak, en uygun yerden, karşı tarafa en az zarar verecek şekilde yola bir çıkış, geçit hakkı, irtifak hakkı talep olunur. Mahkeme uygun bir noktadan yola çıkış için izin verir ve bu tapuya tescil olunur. Bu halde her iki gayrimenkul de el değiştirdiğinde bu hak ve mükellefiyetle birlikte el değiştirir. Bu kararın uygulama süresi yoktur. Uygulamanın son bulması için o bölgede imar hareketlerinin olması ve sizin parselin yola cephe alması gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder