Tamer Heper Hem malik hem kiracı isem?
HABERİ PAYLAŞ

Hem malik hem kiracı isem?

Haberin Devamı

İki ortaklı bir işyerimiz var. Ben yarısına sahibim, tabii ortağım da diğer yarısına. Ben bu yerde iş yapıyorum ve ortağıma kira ödüyorum. İşim biraz bozulunca ortağım beni tahliye etmekle tehdit etti. Beni bu yerden bu kadar kolay çıkarabilir mi? N.T.

Hukuk olayları bazen basit ama çoğunlukla karmaşıktır. Sizinki karmaşıklardan biri ama o kadar da çok karmaşık olmayanlardan. Bakın nasıl: Sizin ortaklığınız binada, işte değil. Dolayısı ile siz bu yerin yarısının malikisiniz. Ancak ortağınız da öteki yarıya sahip olduğu için ona bir bedel ödüyorsunuz.
Bedelin adını koymak için aranızdaki hukuki ilişkiye bakmak lazım. Şayet aranızda bir kira sözleşmesi yapılmış ise, siz buna göre ikinci yarıda kiracısınız ve kira bedelini ödeyeceksiniz. Ancak kira bedelinin ödenmemesi halinde sizin bu yerden tahliyeniz düşünülemez zira siz ikinci yarının malikisiniz. Bu yeri malik sıfatı ile kullanırsınız olur biter. Zaten malik olup da ikinci malik ile kira sözleşmesi yapılması gerçekçi değil. Siz malik olduğunuz sürece bu yeri kullanma hakkına sahipsiniz.
[[HAFTAYA]]


İşte burada ikinci hukuki ilişki devreye girer. İkinci malik ile kira sözleşmesi falan yapmazsınız ona kira bedeline eşdeğer bir tazminat ödersiniz. Bunun adı ecrimisildir ve bu halde ortak da zarar etmez, siz de işinizi görürsünüz. Bugün ne olur? İsterseniz kira sözleşmesini feshettim deyin, bu halde dahi malik sıfatınız vardır ve bu yeri kullanmaya devam edersiniz, tahliyeniz söz konusu değildir. Aslında birinci durumda yani kiracılı halinde, iki hukuki sıfatınız vardır, birincisi malik olma, ikincisi kiracı olma. Mülkiyet mutlak haklardandır ve üstün durumdadır, dolayısı ile bu halde dahi mülkiyet durumu üstün kabul edilip kiracılık vasfı geçersiz addedilmelidir. Bu halde dahi diğer ortağın haklarında kayıp yoktur o da hem malik hem de ecrimisil talep edebilecek biridir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder