Tamer Heper Hemen icra takibi yapılmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Hemen icra takibi yapılmayacak

Haberin Devamı

3.000 TL’nin altında alacaklar için doğrudan doğruya icra takibi yapılamayacağına dair kanun çıkmış. Bu kanun ne diyor? Kanun numarası nedir? Hakkımda böyle bir takip yapılırsa nasıl davranmalıyım? M.S.M.

Önce bir noktayı düzelteyim. Böyle bir kanun çıkmadı, ancak Yargıtay tüketici mevzuatı ile ilgili olarak bir açıklama getirdi. İşte okuyucumun bahsettiği husus, yeni bir yasa konusu değil, bir Yargıtay kararıdır. Ancak Yargıtay kararı da gelişigüzel verilmiş bir karar olmayıp gerekçesi Tüketici Hakları ile ilgili yasaya dayandırılmıştır, yani yeni bir yasa değildir mevcut yasanın yeni bir yorumudur.

[[HAFTAYA]]

Bu yılın mart ayına kadar, özellikle tüketici mevzuatı içinde olan alacaklar, alacaklı tarafından derhal icra takibine konu yapılıyordu. Oysa tüketici mevzuatı içinde belli miktardaki alacaklar için öncelikle hakem heyetlerine başvurma mecburiyeti vardır. Bu 2.200 TL’ye kadar alacaklar ilçe hakem heyetlerine 3.300 TL için il hakem heyetlerine başvurma şeklinde olur. Verdiğim rakamlar her yıl değişir, 6502 sayılı yasa yürürlüğe girdiğinde bu rakamlar ilçe hakem heyetleri için 2.000 TL ve il hakem heyetleri için 3.000 TL idi. Şimdi Yargıtay 13. Hukuk Dairesi diyor ki, yukarıda verilen rakamların altında kalan alacaklar için önce ilgili hakem heyetlerine başvurmadan icra takibi yapılırsa takibe itirazla takip durur. İtirazın kaldırılması ve takibin devamı için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulamaz. Mahkeme yolu ile itirazın iptali istenilmelidir. Yani bundan çıkan sonuç olarak 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68’inci maddesinde belirlenen miktarın altında kalan uyuşmazlıklar için, icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce tüketici hakem heyetine müracaat edilmesi zorunludur. İşte hadise budur. Bu elbette tüketicinin yararına olacaktır, bu hali ile ilave birtakım masraflardan kurtulmuş, daha basit bir prosedür ile sonuca ulaşılması imkanı doğmuştur. Ancak dikkat çekmem gereken husus şu; Okuyucum 3.000 TL’den söz etmiş ya, o para 2015 için 3.300 TL’dir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder