Tamer Heper Hepsi yanlış
HABERİ PAYLAŞ

Hepsi yanlış

Bir kooperatife üye iken yedi sene aidat ödedik ve neticede tapularımızı aldık. Tapularını alamayan üç üye kooperatifi mahkemeye vermiş. Kooperatif de davayı kaybetme ihtimaline karşı bizlerden teminat senedi aldı. Sonra biz kooperatiften istifa ettik. Kooperatif istifamızın kabul olunmadığına dair yazı gönderdi. Şimdi davayı kaybederse bizim bonoları kullanabilir mi? N.N.

Sizin kooperatifçiliğiniz tam bir yanlışlıklar komedyası. Birincisi üç kişi hem kooperatif ortağı hem de herkes tapu alıyor bu üç kişi alamıyor, böyle bir şey olur mu? Şayet borçları varsa bu onların borcudur, tahsili cihetine gidilir. Şayet üç daire eksik yapıldı ise bunun kusuru da yönetim kurulundadır. Üç ortağın ihracı için neden varsa bunun için genel kurul kararı gerekir. Böyle üç kişiye tapu vermiyoruz demek olmaz. Davayı kaybedersek diye sizden senet de istenemez. Davanın sonunda kimin kusurlu olacağı belli mi?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Şayet yönetim kurulunun kusuru nedeni ile bir tazminat doğacak ise bundan size ne? Sonra kooperatiften istifa ederseniz bu iş biter, hiç kimse zorla kooperatif üyesi olarak kalmaz. Ancak bu hususta çok yanlış bir uygulama ile karşılaşmıştım, bu konuda sizi uyarmayı görev bildim. Kat mülkiyet tapusunu alan kooperatif ortağı kooperatiften istifa ettiğinde dairenin kooperatife iade olunacağına dair bir mahkeme kararını yıllar önce Yargıtay onamıştı. Asla kabul edemediğim bir karar ama oldu işte. Bu hususu da “doğrudur, olağandır” diye söylemiyorum ama böyle karar çıktı bir kere. Sizin bono kullanılır mı? Sebep gerçekleşmeden kullanılan bono emniyeti suiistimal (güveni kötüye kullanma) suçunu oluşturur, bunu da bilin.

Eşinizin kardeşi mirasçınız değil

Eşim 2010 yılında vefat etmişti. Mahkemeye başvurup veraset ilamı istedim, mahkeme karar verdi. Eşimin mirası 28 pay kabul edilerek 14 pay bana verildi 14 pay da eşimin kardeşlerine verildi. Şimdi önce ben ölürsem elimde bana kalan bu 14 paydan eşimin kardeşleri yararlanacak mı? A.Ç.

Eşinizin ölümü ile terekesi (malvarlığının tamamı) ikiye bölündü. Bölünen yarı pay size verildi, ikinci yarı da kardeşlere verildi. Şimdi bu yarı pay artık sizin malınız, vefat eden eşinizle ilgisi kalmadı. Vefat eden eşinizle ilgisi kalmayınca artık onun mirasçıları ile de bir irtibatı yok. Dolayısı ile sizin önce ölümünüz halinde artık vefat eden eşinizin kardeşleri ile bir irtibatınız olmadığından onlar sizin mirasçınız değildir ve sizin malvarlığınızdan herhangi bir pay almayacaklardır. Bu malvarlığının, ölen eşinizden gelen malvarlığı olması bu durumu değiştirmeyecektir. Sizin ölümünüz halinde sizin mirasçılarınız yine sizin akrabalarınızdır. Yani kan hısımlarınızdır, sıhri hısım dediğimiz eş akrabaları mirasçılar arasında yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder