Tamer Heper Her çalışan sigortaya bildirilmelidir
HABERİ PAYLAŞ

Her çalışan sigortaya bildirilmelidir

Eşimden nafaka almaktayken nafakayı indirmek, hatta tamamen kaldırmak maksadı ile dava açtı. Ben haricen görüyorum ki çok iyi bir yaşam tarzı olduğu halde kendisi sigortaya bildirilmeden kaçak çalışıyor. Bu suç değil mi? L.Y.

Nafaka ödemek istemeyen eşlerin çok başvurduğu bir yol bu. Ancak kaçak çalıştığı işyerleri elbette Sosyal Güvenlik Kurumu karşısında suç işliyor. Çünkü her çalışan mutlaka sigortaya bildirilmelidir. Bildirilmeyen çalışan için yüklü para cezası söz konusudur. Siz işe durumu SGK’ya bildirmekle başlayabilirsiniz. Ayrıca mahkeme nafaka tayin ederken nafaka borçlusunun sosyal yaşantısını da göz önüne alır. Bu konuda da bilgi toplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Derhal ayrılın

Şirketim adına yurt dışına çıkıyorum. Pasaportu veriyoruz vize alıp bize iade ediyorlar. Ancak sonradan vizeler sahte çıkıyor. Buna karşın yurtdışı çıkış için alacağımız fark ve fazla mesaileri alamıyoruz. Ne yapabilirim? M.D.

Ücreti, mesaiyi ikinci plana bırakın, siz neyle muhatap olduğunuzun farkında mısınız? Sahte vizeden söz ediyorsunuz. Böyle bir işte çalışılır mı? Sahtecilik yapılıyor ve siz bile bile göz yumuyorsunuz. Böyle bir şey düşünülebilir mi? Şu ana kadar başınız nasıl oldu da derde girmedi anlayamadım ama bari bu işe en kısa zamanda son verin. Haklarınız elbette olacaktır. Bunun için her zaman yazıyorum. İş akdinin haklı feshi halinde tüm haklar için iş mahkemelerinde dava açılabilir. Dava kazanılır ancak yeter ki işyerinin cebinde para olsun. Ancak sizin durumunuz acil. Suç işlenmiş, orada bir dakika bile durmayın.

Dosyayı bir görseniz

2004 yılında alacağımı takip için vekaletname verdim. 2005 yılında 1500 lira tahsil olundu dediler, 1000 lira verdiler, 500 lirasını masraf olarak alıkoydular. Bir süre sonra 700 lira daha ödediler ama sonra hiç ses çıkmadı. Şimdi alacağım zamanaşımına mı uğradı? Bu dosya bu nedenle kapanmış olabilir mi? A.P.

Dosyanızın ne durumda olduğunu uzaktan tahmin etmek mümkün değil. Size bir tahmin söylersem yanıltmış olabilirim ancak ben dosyanızın zamanaşımına uğramadığını söyleyebilirim. Zira dosyanız işlem görüyor ve tahsilat yapılıyor. Muhtemeldir ki borçlu taksit talebinde bulunmuş ve belli aralıklarla para ödüyor. Alacak miktarını yazmamışsınız yani ne süre ile işlem görecek tam bilmiyorum. 500 lira masraf doğru olabilir mi? Bir hesaplama yapamıyorum ama bence dosyanızın hangi icra dairesinde olduğunu ve dosya numarasını öğrenip bir ilgilenseniz iyi olur derim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder