Tamer Heper Her işin erbabı olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Her işin erbabı olmalı

‘Yönetici’, karar vereceği konularda tecrübeli olmalıdır. Örneğin adliyeye işi düşmemiş, sadece bürokratik görev yapmış bir hukukçuya yasa metni yazdırırsanız ortaya gerçeklerden uzak, uygulaması mümkün olmayan metinler çıkar. Mesele halledileceği yerde içinden çıkılmaz problemlerle karşılaşılır. Bakıyorum son günlerde çıkan yasalar hep böyle. Örnek; yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu. Herkes “Davalar uzuyor” derken, kısaltılması için gerçekçi önlemler alınacağı yerde kanuna bir ön inceleme ve ön inceleme duruşması gibi yersiz prosedür eklenmiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Madde içinde geçen cümle ise inanılmaz. Diyor ki: “Hakim ön inceleme duruşmasında dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için GEREKLİ GÖRÜRSE tarafları dinler.” Yani hakim duruşma açmış, tarafları karşısına almış ama ancak gerekli görürse dinleyecek. Dinlemeyecek ise ne yapmaya oraya kadar çağırdı? Duruşmaya gelmiş birine “Sen savunma yapamazsın” demek gibi bir ihtimal var mı? İşte bu tek örnek bile adliye tecrübesi olmamanın belirtisidir ki üzüntü vericidir.

Vatandaş yola 4 buçuk ta mı çıkacak?

Bunun gibi hatayı bir bakan da yaptı. Çalışma saatinin sabah 6’da başlaması gerektiği söyledi. Acaba sayın bakan bir gün sabah kalkıp eskort eşliği olmadan sade vatandaş gibi İstanbul’da bir uçtan öbür uca iş için gitti mi? Gelin basit bir hesap yapalım. Sabah saat 6’da işinde olması gereken biri için İstanbul’da bir buçuk saat yol ortalama bir süredir. Yani vatandaş demek ki dört buçukta yola çıkacak. Peki yataktan kalkar kalkmaz sokağa fırlanır mı. Nerede kahvaltı? Nerede giyinme süresi?

Ona da bir saat koyalım, demektir ki vatandaş saat üç buçukta yataktan kalkacak. Gece üç buçukta kalkıp dört buçukta yola çıkan vatandaş çoluğunu çocuğunu okula nasıl gönderecek, çocuğunun kahvaltısını ne zaman yaptıracak? Gece uyumadan işe başlayan vatandaş nasıl çalışacak? Söyler misiniz özel görevler hariç Dünyanın neresinde gece üç buçukta işe gitme hazırlığı yapılır? Üstelik de milyonlarca işsizin olduğu ülkemizde, iş yok deniliyorken bu çalışkanlık niye? Keşke vatandaş iş bulabilse de aklı başında mesai saatlerinde çalışabilse, herkes razı? Bitmedi...

Haberin Devamı

Ne olur bir gün de, saatleri bir saat ileri almakla enerjiden nasıl tasarruf edildiği bir açıklansa. Ben hâlâ aklı başında bir açıklamaya rastlamadım. Mesai örneğinde, geceyarısı yataktan kalkan çalışanlar enerji tasarrufuna nasıl katkı yapacak bir anlasak? İşte yukarıda söylemeye çalıştığım buydu, bir iş, o işi bilen ve tatbikatın içinden gelen birileri ile birlikte planlanmalı. Yoksa hayalle iştigal olur ki bundan herkes zarar görür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder