Tamer Heper Her şey bitmemiş
HABERİ PAYLAŞ

Her şey bitmemiş

Kiracımın dört ay kira, beş ay elektrik ve su borcu varken evden çıkıp gitmiş. Adresini buldum icraya verdim ama adresini muhtarlığa bırakmadığı için tebligatlar geri dönüyor. Ben paramı nasıl alırım? N.K.

Sizin için en zor olanı başarmışsınız. Bir kiracının evden çıkıp gitmesi yani kaçması halinde en büyük sorun onun yeni adresini bulmaktır. Oysa siz bulmuşsunuz o halde yapılacak şey bu adrese tebligattır. Tebligat yapmak için muhtara kayıt şart değildir. Ancak borçlunun tebligat saatlerinde adresinde bulunmaması durumunda tebligat muhtara bırakılır. Ancak muhtarda kaydı olmayan kimselerin tebligatını muhtar almaz. Bu halde alacağınız elbette silinmez veya çaresiz kalmazsınız.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bizim oldukça detaylı bir Tebligat Kanunumuz var. Bu kanun hükümlerine göre tebligatlar bir şekilde yapılır. Örneğin şimdi tebligat yapılacak birinin vatandaşlık numarasını biliyorsak bununla nüfus kaydından adresini talep edebiliyoruz. Bu adrese yapılan tebligat geri dönse bile bizim Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre, tebligat parçası bu adresteki kapıya yapıştırılmak sureti ile dahi tebligatları yapıyoruz. Aynı şekilde borçlunun herhangi bir resmi kurumda mevcut adresini tespit ettirip bu adrese de yine 35. maddeye göre tebligat yaptırıyoruz. Takipte bu yolları denemenizi tavsiye ederim, işiniz henüz bitmemiş.

Gürültü olmamalı

Oturduğum dairenin üst katı tepemde çok gürültü yapıyor, buna karşı önlem ne olabilir. Ayrıca binamızın yanıbaşında oto tamircileri var bunların da gürültüsü ilave olunca oturulamaz hale geliyor. Evlere gürültü ölçer konuyor ve durum tespit ediliyormuş, doğru mu? Belediyeye gittim, eviniz toprak tapulu hem sizin hem değil dediler bu ne demek? M.Y.

Önce gürültü meselesini aydınlatalım. Herkes evinde huzur içinde oturmak ister. Bu aynı zamanda onun hakkıdır. Üst kat komşu ve bitişikteki tamircinin gürültü yapmak gibi bir hakkı yok. Dolayısı ile bu gürültüye siz katlanmayacaksınız, onlar son verecek. Binada kat mülkiyeti kurulu olsaydı kat mülkiyeti mevzuatına göre mahkemeye başvurun diyecektim. Belediyenin size yaptığı açıklamadan binada kat mülkiyeti mevzuatının olmadığını anladım. Bu halde de Medeni Kanun’un komşuluk hukuku esasları dahilinde yine mahkemeden gürültünün önlenmesi talebinde bulunulabilir. Binaya gürültü ölçer konuyor mu? Gürültü ölçer dediğiniz sesin desibelini yani yüksekliğini ölçen bir alet. Günültü tespiti bu aletin binaya montesi şeklinde yapılmıyor. Bilirkişi elinde bu aletle mahalline geliyor, mevcut gürültünün şiddetini ölçüyor. O anda gürültü varsa ne ala, yoksa da ölçecek bir şey bulamıyor. Bu husus da problemi tam anlamı ile giderecek bir husus değil. Zira belli bir desibele kadar gürültüye müdahale edilmiyor. Ancak gerçekte belli bir desibelin altında olmasına rağmen rutin bir ses insanı son derece rahatsız eder, sinirlerini bozar dolayısı ile belli bir desibele kadar değil, hiç izin verilmemesi taraftarıyım. Eviniz hem sizin hem de sizin değil cümlesi tabii maksadı tam ifade etmiyor. Size binada kat mülkiyeti bulunmadığı anlatılmak istenilmiş. Bu durumda binanın bulunduğu arsada hissesi olan herkes binanın her yerine hissesi kadar sahip olur. Yani sizin oturduğunuz daireye de herkes hissesi kadar malik, diğer dairelere de siz hisseniz kadar maliksiniz yani her yere ortaksınız. Ortak mülkiyetin özelliği budur, bunu demek istemişler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder