Tamer Heper Her şey mahkeme kararı ile olmaz ki!
HABERİ PAYLAŞ

Her şey mahkeme kararı ile olmaz ki!

Yeni bir eve taşındım ancak ne yazık ki alt komşumdan da üst komşumdan da dayanılmaz gürültü geliyor. Uyarılar sonuç vermedi, ne yapabilirim? S.A.

33 senedir sürdürdüğüm açıklamalarımda sık sık bir noktaya değinirim. Her şey hukukla hallolunmaz. Toplu yaşamada etkili olan eğitim, terbiye, gelenek, görenek gibi faktörler önemli rol oynar. Zaman zaman da şu örneği vermişimdir, bir tekrar olacak ama mecburum. Özgürlükler sonsuz değildir. Yani alt kat komşusu veya üst kat komşusu “Evim değil mi istediğimi yaparım” diyemez.

Haberin Devamı

Çünkü özgürlükler bir başkasının özgürlüğü ile sınırlıdır. Gelir onun özgürlüğüne dayanır ve böylece özgürlük sınırlanır. Issız adaya çıkan Robinson’un özgürlüğü sınırsızdır, ancak Cuma’yı bulduğu anda artık onun da özgürlüğü sınırlanmıştır. Robinson artık özgür değildir. Yani iki kişi varsa özgürlükleri sınırlanmış demektir.

[[HAFTAYA]]

Hele hele toplum içinde yaşayanların özgürlüğü tüm çevresindekilerin özgürlüğü ile sınırlı olduğu için basbayağı sınırlanmıştır. Öyle ki bir lokantada yüksek sesle konuşma özgürlüğüne dahi sahip değildir. Belki kanunen yasak değildir ama toplum kurallarına göre ayıptır. Ayıp anlayışı en önemli sınırlamadır. Komşularınız da en önemli sınırlamayı göz ardı ediyorlar yani önce ayıp ediyorlar, çünkü sizin de evinizde huzur içinde sakin oturma hakkınız var. Peki toplumsal kuralların dışında hukuk kuralı ne yapar?

Efendim kat mülkiyeti mevzuatı içinde rahatsız edici davranışın önlenmesini talip ile dava açmak mümkün. Bunun yanında evsahibinin uyarılarak, rahatsız edici davranışın önlenmemesi halinde sözleşmenin feshedileceğini ihtar etmek mümkün ama her şey de dava yolu ile olmaz ki biraz da hicap etmek toplum kullarına uymak lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder