Tamer Heper Her söze kanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Her söze kanmayın

Daire sahibi olduğum apartman oldukça bakımsız. Yeniden yaptırmak istedik ama bir müteahhit apartmanda daire satın aldı. Şimdi kendisinden başkasının bu işe girmesine izin vermiyor. Kendisi ile bu konuyu görüştük. Binanın yeterli alana yapılabilmesi için oldukça yüklü rüşvet istenildiğini ve bunu vermemiz gerektiğini söylüyor. Ne yapmamızı tavsiye edersiniz? N.M.

Son zamanlarda görülen bir olay sizin başınızda. Binasını yenilemek isteyen kişiler, uygun bir müteahhit ararken bunu fırsat bilen bir müteahhit gelip bir daire alıveriyor. Yıkım kararı alıp yeni bina yapabilmek için de tüm bağımsız bölüm maliklerinin muvafakati gerekeceğinden kendisi dışındaki bir müteahhidin işin içine girmesini engelliyor. Bu halde de binada oturanların eli mahkum kalıyor ve dilediği gibi bir inşaat yapıp dilediği kârı sağlıyor. Bu gibi kişiler için dayanabildiğiniz kadar dayanın, şimdilik inşaattan vazgeçin diyorum. Onların da paraları bağlı kalıyor. Rüşvet lafına gelince mektupta anlattığınız husus bana hiç inandırıcı gelmedi. Binanızın imar durumunu sadece müteahhit alır diye bir kural yok. Binanızın imar durumunu sizler alın, bakın bakalım söyledikleri doğru mu? Doğru olmadığını zannediyorum. Bugün size rüşvet diye söylediği para az bir para değil. Üstelik böyle olur olmaz laflara kanıp da bir kişiye tabi olmayın, olayı çeşitli yerlerden araştırın.

Haberin Devamı

Biraz masraf yapacaksınız

Babamız vefat etti, biz kendi hissemizi annemiz adına tescil ettirmek istiyoruz. Herhangi bir masrafı olur mu? R.N.

Evet birtakım harçları vardır. Birincisi sizin yaptığınız iş anneniz lehine bağıştır. Bağış yapılırken bağışı kabul eden için bir harç alınır. Bitmedi ayrıca bir de İntikal Vergisi vardır. Bunların rakamını veremiyorum zira yaptığınız bağışın değerine göre kademelidir. Sizin gayrimenkulü asgari beyan değeri üzerinden değerlendirmeniz mümkündür. Buna göre değeri üzerinden kademeli hesaplanacaktır. Dolayısı ile gayrimenkulün değerinin size isabet eden kısmı üzerinden hem bağış nedeni ile bir harç ödeyeceksiniz hem de İntikal Vergisi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder