Tamer Heper Hesap tutmuyor
HABERİ PAYLAŞ

Hesap tutmuyor

Haberin Devamı

Bundan beş sene önce banka kredisiyle bir araba aldım. Kredinin taksitlerinde aksamalar oldu ama yine de borç bitti. Kredi alırken bana bir de kredi kartı vermişlerdi. Tabii onu da kullandım fakat onun taksitlerini ödemede geciktim. Avukata verdiler 1.900 liralık borç, oldu 7.000 lira. 1.900 lirayı ödeyemeyen 7.000 lirayı nasıl ödesin? Ödeyemedim, ama aracın kredi borcu bittiği için bankaya gittim. Araç üzerindeki tedbirin kaldırılmasını istedim, kaldırmadılar. Gerekçe de kredi kartı borcumun bulunduğu. Bu böyle midir? Kredi ile kredi kartı borcunun bir ilişkisi olabilir mi? T.B.

Bu olayda anlaşılmaz olan tek husus yok, birden fazlası var. Birincisi elbette sizin kredi kullandığınız tüketici kredisi geri ödenmiş. Bunun teminatı olan menkul veya gayrimenkul teminatı da son buldu. Dolayısı ile araç üzerindeki tedbirin kaldırılması kadar doğal bir şey olamaz. Kredi kartı borcu ayrı bir hukuki ilişkidir ve tüketici kredisi ile ilgisi yoktur.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile ‘kredi kartı borcunu ödemeden araç üzerindeki tedbiri kaldırmayız’ yanıtı asla hukuki değildir. Bunun için dava açmak mümkündür. Ancak ikinci bir nokta var oraya geleyim, sonra her ikisini birleştiririm. İkinci nokta şu: 1.700 liralık borç ne zaman 7.000 lira olur? Siz 1.700 liralık borcu tam beş sene önce yapacaksınız, beş sene içinde hiç geri ödeme yapmayacaksınız, bu halde 1.700 lira beş yılın sonunda 7.000 lira olur. Tabi buna pek ihtimal veremiyorum. Kredi kartı borçlarında senelik faiz yüzde 28 ile yüzde 34 arasında değişir. Dolayısı ile sizin borcunuzun 7.000 lira olma ihtimali düşük, acaba biri sizi kandırıyor mu? Şimdi iki olayı birleştirelim. Kredi kartı geri ödemelerini önünüze koyup bankaya bu kadar borcunuzun bulunmadığının tespiti için bir menfi tespit davası açacaksınız ve sonuçta ferdi kredinin geri ödendiğinin ve borcunuzun bulunmadığının tespiti halinde de araç üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep edeceksiniz. Sonra da kredi kartını iade edip, cebinizde para varsa alışveriş yapacak, yoksa yapmayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder