Tamer Heper Hisse devri mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Hisse devri mümkün

Altı kardeşiz. Babadan bir miktar gayrimenkul miras kaldı. Annemiz ve biz kardeşler hisselerimize göre terekeyi bölüştük ve tapuda adımıza paylı mülkiyet olarak tescil ettirdik. Kardeşlerimizden biri ticaret yapıyor ve piyasaya borçlu. Bu arada aleyhine icra takibi yapıldı ve hissesine haciz koyuldu. Biz babadan kalan malların satılmasını istemiyoruz. Hepimiz tüm hissemizi bir kardeşe devretsek, takipteki alacak için mahkemeye başvurup ekspertiz ile tespit edilen rakamı haciz işlemini yürüten davacıların hesabına yatırsak olur mu? O.B.

Haberin Devamı

Okuyucumun mektubunu biraz da teknik açıklama ile anlaşılır hale getirdim, zira hukuki tabirler hukukçular dışındakilerin yanlış algılamasına neden olabilir. Okuyucumun durumunda olan biri, bir takım gayrimenkullerin hissedarıdır. Anlattığı kadarı ile gayrimenkuller paylı mülkiyet şekline dönüşmüş. Bu durumda paylı mülkiyette hisse sahibi olan ortak borçlandığı ve aleyhine icra işlemine başlandığı zaman mal varlığına haciz koyulacak ise satışı yapılacak olan sadece onun hissesidir.

Böyle bir satışta diğer hissedarların paylarına zarar gelmez ama şayet alıcı çıkarsa bu hisseyi alan kişi ortaklar arasına girmiş olur. Böyle bir aile ortaklığının arasına bir yabancının girmesi istenilmez. Ancak borç için yapılan takip kesinleşmiş ve hisse satışa çıkarılmış ise ve de bir alıcı bulunmuş ise buna karşı yapacak bir şey yok. Elbette ki ailenin en büyük korkusu yeni hissedarın ortaklığın giderilmesi davası açması ve paylaşma olmaz ise gayrimenkullerin satılmasıdır. Özellikle babadan kalan ve baba hatırası olan gayrimenkullerin elden çıkmasını istemeyenler için üzücü bir durumdur. Okuyucum bir çözüm düşünmüş, çözüm içinde alacaklının alacağını alması da yer alıyor. Bunun için bir ekspere ihtiyaç yok. İcra takibindeki borç ödendikten ve hisse üzerindeki haciz kalktıktan sonra bir takım hisse devirlerini yapabilirler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder