Tamer Heper Hukuk boşluk kabul etmez
HABERİ PAYLAŞ

Hukuk boşluk kabul etmez

İcra Kanunu değişecekmiş, borçlunun ev eşyası haczedilemeyecekmiş. Bu mantıklı bir değişiklik mi? Yani bundan sonra Allah alacaklıların yardımcısı olsun demek mi gerekecek? H.G.

Doğrusu hukuk, her şeyde olduğu gibi bir denge meselesidir. Hukuk bir kesimi değil herkesi koruma amacı güder. Hukuk haklıya hakkını vermek için vardır. Dolayısı ile bir kesimi koruyup bir kesimi korumamak gibi bir sistem olamaz. Ama bizde oldu. Örneğin 6570 Sayılı Kanun kiracıları korumak amacı ile çıkarıldı. Ama mağdur olabilecek kiralayanlar korunmadı. İşte şimdi de ‘Kim korunuyor?’ sorusunu sorduran yeni bir uygulama geliyor. İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapılacak. Ailenin müşterek kullandığı eşya haczedilemeyecek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Peki alacaklı alacağını ne ile alacak? Söylenen şu: Cebindeki para, kolundaki bilezik, parmağındaki yüzük. Böyle tavsiye dostlar başına, kaç borçlunun cebinde borcu ödeyecek para varki? Para olsa zaten adam öder. Kimin kolunda bilezik var? Hele hele yüzük! Şayet adamın parmağında yüzük varsa kaç para eder? Eskiden mal beyanında bulunmayanlar için kısa süreli de olsa hapis cezası verilir, borç ödenirse ceza çektirilmezdi. Bu durumda borçlu borcunu öderdi. Sonra mal beyanında bulunmamaktan verilen hapis cezası kaldırıldı ondan sonra da borçlular borcunu ödemez oldu.

Kimse borcunu ödemeyecek

Yapılacak tek şey mallarına konulacak hacizdi. Eşyayı kullanan onun maliki kabul edilir. Bu kural karşısında borçlunun elinde bulunan mallar haczedilir. Fiilen haczedilen eşya eskiden bozdolabı çamaşır makinesi vs. idi. Zamanla ekonomik gelişmeler nedeni ile bunları artık haczetmez olduk. Zira ikinci eli olmadığı için yeddi emin masrafı, satışında, satış bedelinden daha çok oluyordu.

Ancak borçlu çevreye karşı rezil olmamak için borcunu ödüyordu. Şimdi bu ihtimal de kalktı, artık hiçbir borçlu borcunu ödemeyecek. Okuyucularım soruyor ben de bu soruya katılıyorum. Peki alacaklının alacağını temin için düşünülen çözüm nedir? Evet, adalet herkes için lazımsa alacaklı için de lazım. Kanunlar borçluyu koruyorsa alacaklıyı da korumalıdır? Peki bu önlem nerede? Yok ise o halde bir tehlikeye dikkat çekmek zorundayım. Adalette var olacak boşluğu hukuksuzluk doldurur. Yani alacağını devlet eli ile yasal yollardan alamayan, kanun dışı yollara başvurmak zorunda kalır ki bu hem alacaklı için hem borçlu için hayırlı olmaz. Bu boşluğu yaratmamak lazım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder