Tamer Heper Hukuki nedenini bilmek şart
HABERİ PAYLAŞ

Hukuki nedenini bilmek şart

Babamız kısa süre önce vefat etti. Geriye annem ve üç kardeş kaldık. Terekede gayrimenkuller var. Kardeşlerimizden biri bu paylaşıma razı olmadı dava açtı. Bu davayı kazanabilir mi? Kaybedersek zararımız ne olur? Ç.E.

Anlattığınız olayda hukuka aykırı bir durum görmedim. Babanız ölmüş, dört tane de mirasçı var. Bir eş ve üç evlat olduğundan bu aile tablosuna göre terekeden herkese eşit pay düşecek. Bir kardeşin dava açması için bunun dışında bir hukuki durumun var olması şart. İşte bu hukuki durumun ne olduğunu bilmeden kardeşinizin dava açma durumu hakkında bir görüş bildirmem mümkün değil.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Belki sizin bilmediğiniz, babanız hayatta iken yapılmış bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi vardı, belki elinde bir vasiyetname var. Bunlar ihtimallerden sadece ikisi. Bunun gibi sayısız ihtimal söz konusu. Dolayısı ile kardeşinizin ne davası açtığını bilmem şart. Dava kaybedilirse ne olurun yanıtı da bu bilginin içinde gizli. Dava kaybedilirse, karşı tarafın mahkeme masrafları sizin tarafınızdan karşılanır, keza karşı tarafın avukatına tarife çerçevesinde bir avukatlık ücreti ödersiniz ama daha önemlisi talebe bağlı olarak belki bir miktar gayrimenkul hissesi kaybetmiş de olabilirsiniz. Bunun yanıtı dava dilekçesinin içinde saklı, onu da biz bilemiyoruz.

Takip yapılabilir

Bir yayın kuruluşu benden telefonla taahhüt aldı, bir süre sonra da bana icra takibi başlattı. Benim ise bir borcum yok. Buna hakkı var mı? A.H.

Bazı kuruluşlar telefonla taahhüt alıyorlar ve bununla da kredi kartı numarası ile taahhüt edilen borçları da talep ediyorlar. Elbette bu telefonla taahhüdün karşılığı da kendilerince hizmetin verilmiş olması gerekiyor. Böyle karşılıklı bir anlaşmada iki taraf da borç yüklenmiştir. Bir taraf borcunu yerine getirmesi halinde diğer taraftan da borcunu isteme hakkını kazanır. Dolayısı ile size bir hizmet verildi ise sizden de bunun karşılığını isteyecektir. Siz borcum yok diyorsunuz. Elbette sizin bu sözünüz üzerine yanıt vermem gerekir, siz bir hizmet almadınız ise doğal olarak da para ödemeyeceksiniz. Bu durumda da yapılan icra takibine itiraz edeceksiniz. Takibi yapan kimselerin buna hakkı var mı, yok mu? Bunun yanıtını benim verme imkanım yok. Çünkü ikiniz arasındaki ilişki özel. Ancak şunu söyleyebilirim. Herkes bir takip talebi ve bir ödeme emri tanzim edip harcını da ödedikten sonra icra takibi yapabilir. Takibe muhatap olan da, varsa borcunu öder yoksa takibe itiraz eder. Dolayısı ile bunlar dışında tartışılacak bir konu yoktur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder