Tamer Heper Hukuki yollar da var
HABERİ PAYLAŞ

Hukuki yollar da var

Haberin Devamı

İcradan satın aldığım tarlayı beş yıldır eski malik kullanmaya devam ediyor. Hakkında hapis cezası verildi ama ertelendi. Şimdi yeniden dava açıldı ama bu defa ikinci hapis cezası ertelenmeyeceği için oğlunun kullanmakta olduğu iddiası karşısında oğluna dava açıldı. Şayet mahkumiyet kararı verilecek ise bu da ertelenecek ve ben bu yere daha yıllarca sahip olamayacağım. Bunu sağlamanın başka yolu yok mu? S.C.

Okuyucumun malik bulunduğu gayrimenkul işgal altında. İyi ama okuyucum olaya sadece ceza açısından bakmış, bunun bir de hukuk açısı var. Öyle her önüne gelen “Ben burayı işgal edeceğim” diyerek istediği yeri işgal eremez ki. Hukuki cepheden birinci talep ‘müdahalenin meni’ talebidir. Bu mahkemeden istenir. Şayet aradan beş sene gibi bir süre geçmeseydi daha kısa yol olan kaymakamlıktan talep edin diyecektim.

[[HAFTAYA]]

Böyle bir durumda kaymakamlık mahallinde bir inceleme yapardı, gayrimenkulün haklı bir neden olmadan işgal edildiği kanaatine vardığında işgale son verilmesi konusunda bir karar verirdi, bu kararı da kolluk kuvvetleri yerine getirirdi. Ancak beş yıl gibi bir süre geçtikten sonra artık bahsettiği sistem yürütülemez. Bu durumda dava yolu kalıyor. Dava açıp müdahalenin meni talep edilebilir. Bu yola beş sene önce başvursaydınız şimdiye kadar çoktan sonuç alırdınız. Bir de ikinci bir hukuki yol var. Bunda gecikmediniz, geçmiş beş yıllık kullanma bedeli yani ecr-i misil talep hakkınız var. En azından gayrimenkulü kullanamamış olmanızdan kaynaklanan zararınızın bir miktar da olsa tazmini amacı ile açılabilecek bir davadır. Beş yıllık gelir kaybınıza eşdeğer bir tazminatı talep edebilirsiniz, mahkeme konuyu inceler ve gerekli kararı verir. Acaba bu güne kadar niye bu yollara başvurmadınız merak ediyorum. Son söylediğim gelir kaybından dolayı açacağınız ecr-i misil talebi beş yıllık zamanaşımına tabidir dolayısı ile bu konuda çabuk davranmanızda yarar vardır ve son önerim, bu hususları yakınlarınızda bulunan bir meslektaşıma açsanız da onun da yardımını alsanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder