Tamer Heper Hüküm vermiyorum
HABERİ PAYLAŞ

Hüküm vermiyorum

Haberin Devamı

Köyde kadastro çalışması yapılırken parseller doğru olarak dedemin çocukları adına tescil olunmuş. Ancak daha sonra küçük oğlunun oğlu yani torunu diğer kardeşlerden birinin oğlu aleyhine “Bu yerler 40 yıl önce iki kardeş arasında paylaşılmıştı” diye dava açmış. Bu dava nasıl sonuçlanır? H.H.

Okuyucum sorusunda önce tuzak kurmuş, başlıkta bana bu soruyu beşinci defa sorduğunu ama yanıt alamadığını yazarken dikkatimi çekmiş. Fakat metnin sonunda bu sorunun ikinci defa sorulduğunu ağzından kaçırmış. Buna ne gerek var, mümkün olduğu kadar geniş kesimi ilgilendiren sorulara yanıt vermeye çalışıyorum.

[[HAFTAYA]]

Artık soru adedi yüzlerce diye ifade edilmiyor binlerce diye ifade ediliyor. Elbette hepsini yanıtlamak isterim ama siz söyleyin bu mümkün mü? Geleyim okuyucumun sorusuna. Anlattığı olay kimbilir kaç kişilik bir aile içindeki problem, üstelik de en az 40 yıllık geçmişi var. Aile tablosu bilinmeden, gayrimenkullerin geçmişteki durumu bilinmeden böyle bir soruya iki satırlık yazı ile yanıt vermek mümkün mü? Üstelik de artık biliyorsunuz, bu davanın sonu ne olur diye sorulan sorulara yanıt verme imkanı yok. Tüm bilgiler mahkeme dosyasında, tüm detaylar hakimin önünde ve ben “Siz kazanırsınız” diyeceğim, bu mümkün mü? Okuyucuma önerim bir meslektaşımın yardımını istemesi, belgeleri önlerine koyup uzun uzun tahlil yapmaları.

Bugün satamazsınız


Babamızdan bir ev miras kaldı. Biz dört kardeşiz. üçümüz bu evi satmak istiyor bir kardeş satmak istemiyor. Ne yapabiliriz? K.N.


Miras, mirasçılara iştirak halinde (elbirliği) mülkiyet olarak geçer. Bu mülkiyette ortaklar tek başlarına hukuki işlem yapamazlar, elbette hukuki işlem içine satış da girer. Yani satmak için tüm mirasçıların birlikte hareket etmesi gerekir. Şayet iştirak halinde (elbirliği) mülkiyeti müşterek (paylı) mülkiyete çevrilirse bu halde ortaklar kendi paylarını müşteri bulabilirlerse satabilirler. Küçük bir açıklama. Elbirliği mülkiyetinde ortakların payları belli değildir. Onun için hisse satışı söz konusu olamaz. Ancak müşterek mülkiyette yani paylı mülkiyette paylar belirlenmiştir. Bu halde payların müstakil satışı mümkün olur. Ancak elbette bunun da bir takım mahzurları vardır. Örneğin gayrimenkulde hisse almayı herkes istemez. Alacak olan da çok düşük bedelle almak ister. Ayrıca diğer ortakların bir öncelikli alım hakkı vardır. Bu da satışı sevimsiz hale getirir. O halde yapılacak bir iş daha var bu da dava açarak ortaklığın giderilmesini taleptir. Yani hukuki tabir ile izale-i şuyu davası açmaktır. Bu halde gayrımenkul mahkeme kararı ile satılıp parası paylaştırılır. Bu da sizin isteğinizi umarım karşılar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder