Esra Karayel İbre yükselişi gösteriyor
HABERİ PAYLAŞ

İbre yükselişi gösteriyor

Haberin Devamı

Küresel borsaların çoğu haftayı değer kayıplarıyla kapatırken endekse küçük çaplı alımlar geldi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Küresel borsaların çoğu haftayı değer kayıplarıyla yaşadı. Borsa İstanbul ise geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi dalgalı seyir izledi. Geçen hafta en önemli gündem maddesi, küresel büyüme konusunda endişeler ve petrol fiyatlarında yaşanan hareketler oldu

Merkez yönde etkiliydi


Hafta içerisinde Merkez Bankası’nın açıkladığı veriler ve Mart enflasyon verisi yönde belirleyici oldu. Borsa İstanbul’da endeks haftayı yüzde 0.17’lik değer kazancıyla 82 bin 502 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Para piyasalarında yurtdışında Amerika Merkez Bankası toplantı tutanakları, petrol fiyatlarının seyri ve Avrupa Merkez Bankası açıklamaları etkili oldu. Yurtiçinde ise enflasyon verisi ve imalat verisi takip edildi.

Faizler yatay seyretti


Tahvil bonoda iki yıl vadeli gösterge vadede tahvil faizleri yatay seyir izledi ve yüzde 9.97’den kapattı. Dolar/TL ise hafta başında geriledi. Merkez Bankası’nın yayınladığı aylık fiyat gelişmeleri sonrası yönü yukarı çevirdi ve 2.85 seviyesinden kapattı.

Son dönemde açıklanan ekonomik veriler ve işlem hacmindeki artış yukarı hareketi destekliyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da kademeli yükseliş devam edecek. Son on yılın Nisan ayında borsa, 2012 dışında düşüş göstermedi. Bununla birlikte yurtiçinde son açıklanan ekonomik veriler, ilk çeyrekte iyi bir başlangıca işaret ediyor. Endekste ilk direnç 83 bin seviyesinde bulunuyor.

Yabancı alımları arttı

Borsada yıl başından bu yana yabancı alımlarında artış var. Alımlarda Mart’ta son dört yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Bir yandan ekonomik veriler ve öte yandan işlem hacminde yükseliş yukarı hareketi destekliyor. Para piyasalarında yurtdışı verilere odaklı seyir devam edecek. Fed açıklamaları yine en önemli gündem maddesi. Petrol fiyatlarının seyri ve Avrupa Bölgesi’nde açıklanan ekonomik veriler diğer önemli konular.

Merkez indirim yapabilir


Merkez Bankası yetkilileri enflasyondaki düşüşün devam etmesi durumunda faiz kararlarını bu doğrultuda alacağını ifade etmişti. Yatırımcılar için bu konu önemli. Dolar/TL ve faizlerin bu hafta yatay seyir izlemesi muhtemel gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Görüşmelere başladı

Soru: Logo Yazılım’da ortaklık mı var? Nereden en doğru bilgiye ulaşabilirim? Semih YILMAZ/İstanbul Cevap: Logo Yazılım ile Ferabosco Investments Limited and South Eastern Europe Fund LP arasında Romanya’daki Totalsoft yazılım şirketinin hisselerinin alımı ile ilgili olarak bağlayıcı olmayan görüşmelere başlandı. Borsada işlem görn şirketlerle ilgili en sağlıklı bilgilere Kamuyu Aydnlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Önemli etki yapmaz


Soru: Tekfen Holding’te açıklama yapılmış. İçeriği nedir? Hisse üzerinde etkisi olur mu? Cem KETENCİ/İstanbul Cevap: Tekfen Holding Genel Kurulu daha önce açıklanan hisse geri alım programını onayladı. Buna göre şirket ödenmiş sermayenin yüzde 10’una kadar hisseyi maksimum 7.5 TL/hisse fiyattan maksimum 222 milyon TL bedel 6 ay süre ile alabilecek. Olası hisse alımlarının orta vadede hisse fiyatını destekleyebilir. Ancak hisse alımı ilk 4 Mart’ta açıklandığı için bu haberin hisse fiyatı üzerinde önemli bir hareket yaratmasını beklemiyorum.

Kısa vadede yön yatay gözüküyor

Soru: Turcas hissem var. Şirket, temettü rakamını açıkladı mı? Kısa vadede teknik olarak yön nedir? Gürsel PINAR/İstanbul Cevap: Turcas Petrol Yönetim Kurulu, hisse başına 0.04502 TL net temettü ödemesini genel kurulun onayına sunacak. Temettü rakamı, hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 3.7 temettü verimine işaret ediyor. Kısa vadede teknik olarak yön yatay gözüküyor. Hacimle izlenmeli.

Kurul’a başvuru yapacak

Soru: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda bedelsiz artırım olacak mı? Tarih belli mi? Hüseyin CAN/İstanbul Cevap: İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, mevcut 746 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin 104 milyon TL bedelsiz olarak artırılarak 850 milyon TL’ye yükseltilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulunulmasına karar verdi. Gelişmeleri takip etmenizde fayda var.

KAP’tan ulaşabilirsiniz

Soru: Halk Bankası temettü ödemesine onay vermiş. Oran ve tarih hakkında bilgi verir misiniz? Bilgilere nereden ayrıntılı ulaşabiliriz? Hakan AYDIN/İstanbul Cevap: Halk Bankası Genel Kurulu, hisse başına 0.1574412 TL net temettü ödemesine onay verdi. Nakit kâr payı ödeme tarihi 4 Nisan 2016’da gerçekleşecek. Temettü rakamı ortalama yüzde 1.8 temettü verimine işaret ediyor. Şirketle ilgili detay bilgilere ve açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Pyatformu (www.kap.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz.

Gelişme yatırım konusunda


Soru: Sasa Polyester’de son gelişmeler nedir? Turgay İLTER/İstanbul Cevap: Sasa Polyester mevcut üretim kapasitesi ve pazar payını artırmak için 70 milyon dolar değerinde yeni elyaf üretme tesisi yatırımı yapılmasına karar verdi. Söz konusu yatırımın 2017 sonunda devreye alınması planlanıyor. Yatırım sonunda mevcut 160 bin ton/yıl olan Elyaf üretim kapasitesi yüzde 100’lük bir artışla 320 bin ton/yıl seviyesine ulaşacak. Bu gelişmede şirket cirosuna yıllık yaklaşık 170 milyon dolar katkı sağlayabilir.

Oran iyi gözüküyor


Soru: Indeks Bilgisayar’da temettü hakkında bilgi alabilir miyim? Serdar KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Indeks Bilgisayar Yönetim Kurulu, hisse başına 0.5121460 TL net temettü dağıtımı için teklifini genel kurul onayına sunacak. Teklif edilen ödeme tarihi 26 Mayıs 2016. Önerilen temettü rakamı hissenin son kapanış fiyatına göre yüzde 7.4 temettü verimine denk geliyor.

Yolcu sayısında artış var


Soru: TAV Havalimanları’nda son veriler nedir? Yalçın UZUN/İstanbul Cevap: TAV Havalimanları, tarafından yurtiçi ve yurtdışında işletilen tüm havalimanlarında yolcu sayısı Mart’ta yüzde 6 arttı. 2015 Mart’ta 7.71 milyon olan yolcu sayısı, bu yıl aynı ayda 7.98 milyona çıktı. Şirketin uluslararası uçuslarda yolcu sayısı yüzde 5 artışla 4.48 milyon olurken, iç hat uçuslarda yolcu sayısı yüzde 8 artışla 3.5 milyona ulaştı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder