Tamer Heper İçinden çıkmak zor
HABERİ PAYLAŞ

İçinden çıkmak zor

Haberin Devamı

125 daireli bir sitede oturuyorum. Yönetim planında olağan toplantının her yılın ocak ayında yapılacağı yazılı. Ancak bizim yöneticimiz “Kanun değişti, iki yılda bir yapılacak” deyip toplantıyı yapmıyor. Bu konuyu halletmek için savcılığa mı yoksa mahkemeye mi gitmeliyiz? Toplantı iki yılda bir mi yapılacak? E.B.

Son yıllarda yapılan kanunlardan şikayetim var, daha önceki yazılarımda bir nebze söz etmiştim. Yine tekrarlıyorum son yıllarda yapılan yasalar, sistematiğine uygun yapılmıyor. Yani metni hazırlayanlar hukuka vakıf değil. Çünkü aynı kanun içinde çelişkili maddeler bulunduğu gibi maddeler içinde topluma ne yararı olacağı belli olmayan hükümler yer alıyor.

[[HAFTAYA]]

İşte bunlardan biri okuyucumun sorusu. Bizim Kat Mülkiyeti Kanunu 1965 senesinde çıkarıldı. O tarihten bu yana değişmeyen hüküm, kat malikleri kurulunun her yıl yapılacağı ve yöneticinin bir yıl için seçileceği. Bugüne kadar yönetici bir yıl için seçildi. Derken 2007 yılında bu kanunda değişiklikler yapıldı. 29. madde değişikliğinde denildi ki “Toplu yapılarda ise kurullar en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.” Yani kat maliklerinin iki yılda bir toplanması mümkündür ancak bunun için yönetim planına bakılacak. Peki kat malikleri kurulu iki yılda bir toplanırsa yönetici iki yıllığına seçilir mi? Bakalım 34. maddeye. Diyor ki “Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır.” Şimdi hangisini düzeltelim? Peki yönetici bu maddeye göre her yıl atanacak ise iki yılda bir yapılacak kat malikleri aradaki bir yıl nasıl toplanıp yönetici atayacak? Ara yılda toplantı yok ki! Bitmedi, yönetici kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu ile seçilir, peki atama ne mana? Bu bir seçimdir atamanın manası farklı. Geliyorum okuyucumun yanıtına. Sizin yöneticiniz bir yıl için seçilir. Bunda tereddüt yok.Kat malikleri toplantısı ise yönetim planında gösterildiği biçimde her yıl ocak ayında yapılacaktır. Kanun kendiliğinden iki yıllık yöneticiye izin vermiyor. Bunun için savcıya hakime dahi gerek yok. Denetçiler kat maliklerini toplantıya çağırır, toplantıda yeni yöneticinizi seçersiniz olur biter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder