Tamer Heper İcra memuru çocuğu alır
HABERİ PAYLAŞ

İcra memuru çocuğu alır

Haberin Devamı

Eşimle boşanma aşamasındayız, bir çocuğumuz var. Mahkeme, benim çocuğumla ayın bazı cumartesileri ve bir de belli edilen pazar günleri görmeme izin verdi. Ama annesi bana göstermiyor, “göstermeme hakkım var” diyor. Ben de bunun böyle olduğunu öğrendim. Şimdi ben çocuğumdan vaz mı geçeceğim? T.K.

Her zaman tekrar ettiğim bir cümle ile yanıtıma başlamak istiyorum. Evlenmek ne kadar medeni bir ilişki ise boşanmak da o kadar medeni bir ilişkidir. Aralarında kısa veya uzun bir birliktelik geçirmiş iki kişi boşanabilir ama bunların birbirlerine can düşmanı olması gerekmez. Hadi diyelim iki yetişkin cahillik etti can düşmanı oldular peki küçücük çocuğun günahı ne? Annenin yanında peki baba hasreti çekmiyor mu? Diyelim ki tersi oldu baba çocuğu aldı bu halde anne hasreti çekmeyecek mi?

[[HAFTAYA]]

Bu eksikliği ömür boyu duymayacak mı? Hiç tereddütsüz duyacak hatta ruhi bakımdan eksik kalacak, problemli olacak. Şimdi bu çocuğa sevgi mi, yoksa eski eşten intikam almak için çok sevdiğini söylediğiniz çocuğu psikolojik rahatsızlığa uğramasına göz yumarak silah olarak kullanmak mı? Benim kitabımda böyle bir şey yazmaz. Bırakın mahkeme kararını önce anne-baba olarak çocuğun sağlığı ve menfaatleri önemli. Bunun içinde hiç tereddütsüz anne-baba ile ilişki şart. Bu işin insanıi yönü. Geleyim hukuki yönüne. Mahkeme çocukla şahsi münasebet tesisi konusunda karar verdi ise buna mutlaka ama mutlaka uyulur. Bu iş annenin keyfine kalmamıştır. Şayet anne göstermiyor ise icra müdürlüğü marifeti ile annenin evine gidilip çocuk alınır ve babaya teslim edilir. Şayet annenin kapıya icra memuru belki de yanında polisle gelip çocuğu apar topar götürmelerine razı ise tutumunu sürdürsün. Böyle bir anne için de “çocuğunu seviyor” yalanına kimse inanmasın. Bu durum çocuk için ikinci bir şoktur. Çocukların ruh sağlığını böyle cahilliklerle bozmayalım. Ama ne yazık ki çok yaygın bir davranıştır, neredeyse toplumumuzun görülmeyen bir yarasıdır.

Teklif makul değil


Babadan kalan bir dükkanımız var, içinde de kiracı var. Bir müteahhit buraya talip oldu, yıkıp inşaat yapacak. Biz de 2013’te bunu yapmaya hazırlanıyoruz çünkü kiracının sözleşmesi 2013’te bitiyor. Ancak kiracı,benimle beş yıllık sözleşme yapın ben de müteahhitten tazminat alırım diyor. Buna ne dersiniz? G.A.


Konu sizin kiracınızın düşündüğü kadar basit değil. Birincisi her ne kadar kiracının sözleşmesi 2013’te son buluyor ise de biliyorsunuz kira sözleşmeleri bittiğinde kiracıyı “sözleşme bitti hadi çık” diye çıkaramazsınız. Sözleşme kendiliğinden birer yıl süre ile uzar. Dolayısı ile sizin kiracınızın 2013’te sözleşmesi son bulsa bile kendi isteği ile çıkmadığı sürece hemen günü gününe çıkaramayacaksınız. Bunun için dava açmanız gerekecek. Dava da ne kadar sürer artık bunu bilemem. Dolayısı ile kiracınız bir tazminat talep edecek ise zaten bu halde talep edebilir duruma gelmiş. Bir de hiç yeri yokken beş yıllık bir sözleşme yapmak mantıkla bağdaşmaz. Beş yıllık bir sözleşme size neyi getirir, neyi götürür? Yeniden inşa amacı ile tahliye davası açılacak ise bunun için dava süresi vardır. Böyle bir dava sözleşmenin bitimini takip eden bir yıl içinde açılır.Siz beş yıllık bir sözleşme yaparsanız ve tahliye davası açmak durumunda kalacaksanız bu halde beş yılın sonunu bekleyeceksiniz. Bu durum sizin için önemli bir risktir. Bir müteahhit bu duruma nasıl bir karar verir bunu değerlendirin. Teklif bana makul gelmedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder