Tamer Heper İdari dava
HABERİ PAYLAŞ

İdari dava

Köşenizin devamlı okuyucusuyum. Çok yararlanıyorum. Bir yazınızda ‘idari dava’ diye bir kavramdan söz ettiniz ama ben bunun ne olduğunu anlayamadım. İdari dava neyin davasıdır? Ne için açılır? T.B.

İdari dava sizin anladığınız manada boşanma davasının, tahliye davasının bir çeşidi değildir. Devlet yönetiminin kademesinde alınan kararlar şayet adil değil ise kanunlara aykırı ise bunların iptali dava edilebilir. Bu davalar adliyelerdeki bildik mahkemelerde açılmaz. Adliye mahkemeleri dışında idari mahkemelerde açılır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İşte buna idari dava denir. Yani devlet kurumları ile vatandaş arasındaki ihtilafa bakarlar. Yukarıda anlattığım gibi kamu kurumlarının aldıkları bir kararın iptali dava edilebileceği gibi yine kamu kurumlarının vatandaşa verdiği zararlardan dolayı açılacak tazminat davaları da bu mahkemelerde açılır ve adına tam yargı davası denilir. İşte idari dava budur. Bizim bildiğimiz anlamda adliye mahkemelerinde bakılan davalardan farklıdır ve idare mahkemelerinde görülür.

Mallar ortak değil

Babam yurt dışında yaşıyor. Giderken bana, kardeşime ve anneme sahibi olduğu gayrimenkulleri paylaştırdı ve tapularını satış olarak verdi. Sonra kardeşim sahibi olduğu arsayı müteahhide verdi ve karşılığında daire alacak. Kendisi dört daire alacağını yarısını bana vereceğini söylüyor. Ben haricen yedi daire alacağını bir kısım dairelerin de hissesini alacağını öğrendim. Babam hayatta. Kardeşime karşı ne yapabilirim? Nasıl dava açarım? U.A

Şimdi sizi peşinen ümitsizliğe kaptırmayayım da olaya yavaş yavaş gireyim. Babanıza uzun ömürler dilerim ama farzedin ki gayrimenkuller taksim olunurken babanız ölmüş olsaydı, sizlere miras payı olarak ne değer kalacak idi ise babanız hayattayken bu değerleri size paylaştırmış. Dolayısı ile herkes aldığı mala müstakil olarak malik olmuş. Artık ortaklığınız söz konusu değil. Dolayısı ile kardeşinizin aldığı daire sayısı kaç adet ise ona ait. Yani size vereceğini söylediği iki daireyi fazladan alıyorsunuz. Siz de size düşen gayrimenkulü değerlendirdiğinizde getirisi sizin olacak. Üstelik babanız sağ iken herhangi bir ihtilaf çıkarmanızı da tavsiye etmeyeceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder