Tamer Heper İki taraf sözünü yerine getirmeli
HABERİ PAYLAŞ

İki taraf sözünü yerine getirmeli

Haberin Devamı

Müteahhitten daire aldım ama hâlâ tapusunu almadım. Müteahhit inşaatı tamamlamadı, yarım bıraktı ortalarda yok. Arsa sahibine başvuruyoruz o da bize tapu vermeye yanaşmıyor. Müteahhitle de sözleşmenin fasholunduğunu, bizlerin onu ilgilendirmediğimizi söylüyor. Acaba bizler aldatılıyor muyuz? K.B.

Şu müteahhitten daire alınma işinin sonuçta nerelere varacağı belli değil. Birincisi yapılan satış sözleşmesi ile problem başlıyor. Müteahhitten daire alınacak ise bunun en iyi yöntemi bitmiş daireyi tapuda tescil yapılmak kaydı ile satın almak. Ancak bu halde daireler hem daha pahalı hem de taksitlendirme imkanından biraz uzak.

[[HAFTAYA]]

Bunun için hesaplı oluyor diye inşa halinde daire almak tercih edilir. Elbette herkesin elinde peşin para yok ya. Ancak bu halde satın alma bir alım-satım değil bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Bu sözleşme noterde yapılmak zorundadır ama bugüne kadar şekil şartına uygun sözleşmeye çok az rastladım. Demek ki birinci problem satışın şeklinde. Bu önemli bir problem çünkü satış vaadinin geçersiz olması söz konusu. Sonra, alıcıya tapuda dairenin devri için arsa sahibi ile müteahhit arasında hukuki ihtilaf olmamalı. Bunun nedeni de şu: Müteahhidin arsa sahibinden kendisine düşen daireleri alabilmesi için önce müteahhidin görevini, borcunu yerine getirmesi lazım. Borçlar Kanunu’nun 98. maddesine göre kendi borcunu yerine getirmeyen karşı taraftan borcunu yerine getirmesini isteyemez. Peki müteahhit arsa sahibinden dairesini alamıyorsa, müşteriye nasıl verecek? Müteahhit inşaatı bitirmediği müddetçe arsa sahibi de bu maddeye dayanarak ona düşen daireleri vermez. Bu durumda da müteahhitten daire alanlar dairelerine sahip olamaz. Hele arsa sahibi ile müteahhit arasındaki sözleşme fesholundu ise bu meselenin halli zora girer. Bu nedenle müteahitten daire alacaklar çok dikkatli davranmalı, yukarıdaki hususlara dikkat etmelidir. İşte okuyucumun başına gelen budur, müteahhidin daireleri talep hakkı ortadan kalkmış. Bazı hallerde müteahhitle arsa sahibinin yaptığı sözleşmeye kendi sözleşmelerinde atıf olduğu ileri sürülür ama bu her olay için çözüm anlamına gelmez. Bari müteahhide ödedikleri paraları kurtarsalar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder