Tamer Heper İkisi de doğru değil
HABERİ PAYLAŞ

İkisi de doğru değil

SORU: Binamız merkezi sistemli ve kömürle ısınıyor. Şimdi doğalgaza dönüşmek istiyoruz. Benim görüşüm tüm kat maliklerinin oyunun alınması. Bazı kat maliklerinin görüşü yüzde 51 oyun yeterli olacağı. Bunlardan hangisi doğru? * S.D.

[[HAFTAYA]]

CEVAP:

Yakıt sisteminin değiştirilmesi Kat Mülkiyeti Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiş. Buna göre; “Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısınma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.” Görüldüğü gibi sizin binadaki iki görüş de tam anlamı ile doğru değil. Siz tam iştiraki savunmuşsunuz. Tam iştirak bazı hallerde düşünülür, o da şudur:

Haberin Devamı

Toplam inşaat alanı 2000 metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri kararla olur. Dikkat edilirse burada iki ayrım var. Birincisi söz konusu alan 2000 metrekare veya daha üzerinde olacak, ikincisi merkezi sistemden ferdi ısınma sistemine geçiş söz konusu olacak. Sadece yüzde 51 oyla da yakıt dönüşümü sağlanamıyor. Yüzde 51’in geçerli olabilmesi için bunların arsa payının toplamının da yüzde 50’yi geçmesi lazım. Yani ikili nisap sağlanması gerekiyor. Bu şartları sağlarsanız yakıt dönüşümünü yaparsınız.

Şükranlarımı sunarım

1299’dan 1923’e kadar imparatorluk yönetimi altında yaşamış bir topluma, cumhuriyet fikrini benimsetmek büyük başarıdır. Cumhuriyet fikrini benimsettikten sonra çağdaş yaşam şartlarını kısa zamanda kabul ettirmek daha büyük başarıdır. Okuma yazma oranının yüzde 1’lerde seyrettiği bir topluma “Asıl aydınlama bilimdedir” fikrini aşılayabilmek, çağdaş bilim adamı yetiştirmek, çağdaş bir toplum yaratıp, bilim ve sanayinin temellerini atmak, bu toplumu gençliğe emanet etmek ve bunları bir ömre sığdırmak büyüklüktür.

Bu büyüklüğü ulu önder Mustafa Kemal Atatürk gibi bir deha başarabilmiştir. Çevre ülkelere baktığınızda bir ömre sığdırılan böyle bir yücelme yoktur. Cumhuriyetin erdemini benimsemiş nesillerin en önemli görevleri, genç nesillere de cumhuriyetin faziletini anlatmak ve benimsetmek olmalıdır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetin 91’inci yılında bayramınızı kutlar, ulu öndere şükranlarımı sunarım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder