Tamer Heper İkna edeceksiniz
HABERİ PAYLAŞ

İkna edeceksiniz

3000 metrekare ve imar durumu bulunan bir arsada sekiz hissedarız. Burada müteahhit kanalı ile inşaat yaptırmak istiyoruz ama iki küçük hissedar buna razı değil.

[[HAFTAYA]]

Hisselerini satın almak istiyoruz ama satmıyorlar. Bu iki kişi ile nasıl anlaşabiliriz? T.E.

Okuyucumun sorusu öyle az rastlanır bir ihtilaf değil. Binasını yıktırıp kat karşılığı inşaat yaptıracak kimseler ile okuyucumun bahsettiği şekilde arsasını müteahhide yine kat karşılığı devredecek kimselerin karşılaştığı yaygın bir ihtilaf. Böyle durumlarda, arsanın müteahhide devredilmesine izin vermeyen ortağa karşı ne yapılır? Önce şunu hatırlatayım, ortak mülkiyette, her ortağın dokunulmaz mülkiyet hakkı vardır.

Haberin Devamı

Sanki insanın aklına, büyük paya sahip olanın söz sahibi olacağı gibi bir fikir geliyorsa da böyle bir düzenleme yoktur. Mülkiyet hakkı Anayasa tarafından korunan bir hak olup bunun büyüğü küçüğü olmaz. Bazı hallerde mülkiyet hakkına müdahale edilebilirse de bu müdahale ancak kanunlarla olur. Bunlar da istisnai kanunlardır. Bunlardan biri kamulaştırma kanunudur ki, kamulaştırmada asıl amaç kamu yararıdır.

Yani kamu yararı, ferdin yararından üstün tutulmuştur ama ferdin de mağdur edilmemesi için nakdi ödeme şartı getirilmiştir. Dolayısı ile mülkiyet hakkına yasal dayanak olmadan vaki her tecavüz Anayasa’ya aykırıdır.

Örneğin Kentsel Dönüşüm Yasası’nda, “Binanın müteahhide tesliminde üçte iki oranında alınacak karar geçerlidir” sözü Anayasa’ya aykırıdır. Zira üçte bir malikin mülkiyet hakkına tecavüz vardır. (Yasanın 3’üncü maddesi zaten tüm maliklerin kararını aramaktadır.) Geleyim okuyucumun problemine... Medeni Kanun’da bir madde var.

Madde şöyle: “Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiilinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir.

Haberin Devamı

” Şimdi bu madde, okuyucumun durumunda tartışılabilir. Bir bina yapılacak, tüm bağımsız bölüm malikleri istifade edecek ama bir kişi veya iki kişi buna katılmayarak, diğer ortakların haklarını çekilmez hale getirmiyor mu? Anlatımda getiriyor ancak Yargıtay bu kararda değil. Yargıtay bu hususu, mülkiyet hakkının kullanılması şeklinde kabul ettiği için, bu maddenin uygulanmasına imkan tanımıyor. Netice itibarıyla sizin bu ortakları bir şekilde ikna etmekten başka çareniz kalmıyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder