Tamer Heper İlamda açıklık var mı?
HABERİ PAYLAŞ

İlamda açıklık var mı?

Medeni Kanun’un 328’inci maddesine göre ödemekte olduğum nafaka reşit olmasına rağmen devam ediyor. Bu nasıl kesilir? A.G.

Medeni Kanun’un 328’inci maddesi ana ve babanın bakım borcunu düzenliyor. Diyor ki; “Ana ve babanın bakım borcu çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.” Ancak bu fıkranın devamında tahsil için bir ayrıcalık getirilmiş. Eğitimin sonuna kadar bu yükümlülüğün devam edeceği maddesi yer alıyor. Şimdi okuyucumun nafaka borcu nasıl biter. Elbette öncelikle bakılacak nokta nafaka bağlayan mahkemenin kararında yazılanlar. Nafakanın ne zamana kadar süreceği burada yazılıdır. Bu yazılı husus gerçekleşmişse maaşınızı kesen makama bu hususu bildirmek üzere takibin yapıldığı icra dairesine başvurmanız gerekecektir. Kararda bir açıklık bulunmaz da icra dairesi nafakayı kesmeye devam ederse o halde mahkemeye başvurmanız gerekecektir.

Haberin Devamı

Önce tespit yaptırın

Arsamızı müteahhide kat karşılığı verdik. İki sene önce binanın bitmesi gerekiyordu ama hâlâ bitmedi. Bir de binada projeye aykırılıklar var. Binanın metrekaresinden söz edildiğinde neti mi kastedilir, brütü mü? O.S.

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri nedense ihtilaf çıkmadan bir türlü bitirilemiyor. Bu noktada arsa sahiplerinin yetersiz bilgi sahibi olması önemli neden. Öncelikle yapılan sözleşmeden sonra müteahhide arsadan hisse vermekten vazgeçilmesi lazım. Müteahhide, imalatın belli safhalarında belli bağımsız bölümlerin kat irtifak tapusu verilmeli. Bugün sizin işinizin en zor tarafı, müteahhidin sözleşmesini feshetmekten çok, kendisine verdiğiniz hisseyi geri alabilmeniz. Öncelikle tavsiyem bir tespit yaptırın. Tespiti mahkeme marifeti ile binanın halihazır durumunun ve projeye aykırılıklarının tespiti olarak yaptırın. Binadaki projeye aykırılıklar giderilebilir nitelikte ise bu halde müteahhide inşaatı bitirmesi ve projeye aykırılıkların giderilmesi için makul bir süre verin. Bunlar yerine getirilmezse sözleşmeyi feshedeceksiniz. Var ise zararınızı talep edin. Ancak bunları yaparken bir meslektaşımdan yardım alın. Yaptığınız iç çok eğerli bir iştir, hata kabul etmez. Çoğunlukla metrekareden söz ederken brüt kastedilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder