Tamer Heper İş kazasıdır
HABERİ PAYLAŞ

İş kazasıdır

Haberin Devamı

Kardeşim bir firmanın dağıtıcısıydı ve firma motoru ile dağıtım yaparken kaza geçirdi, ağır yaralandı. Karşı taraf tam kusurlu, kardeşim kusursuz. Ancak kardeşim motoru ehliyetsiz kullanıyordu. Bunun için ‘kusuru artar mı?’ dedik, ‘artmaz’ dediler bu doğru mu? Bu bir iş kazası mı? Tazminat hakkı var mı? M.Y.

Trafik kazalarında kusur oranını tespit ederken araç kullananların davranışları göz önüne alınır. Hız sınırına, trafik levhalarına, dönüş kurallarına uyulmuş mu? Arkadan çarpma var mı? Kusur oranları buna göre belirlenir. Ancak ehliyetsiz kullanma bunların dışında kusur oranına dahil edilmez ama ehliyetsiz araç kullanmadan dolayı da ayrıca ceza verilir.

[[HAFTAYA]]

Anlaşılan kardeşinizin olayında karşı taraf kurallara aykırı davranarak kazaya neden olmuş ve ona tam kusur verilmiş. Şimdi bu bir trafik kazasıdır ama aynı zamanda iş kazasıdır. Dolayısı ile işyerine karşı tazminat davası açma imkanı vardır. Ayrıca kazayı yapan diğer aracın mecburi mali mesuliyet sigortasından da talepte bulunmak mümkündür. Ayrıca SGK’dan alınabilecek sağlık yardımı da söz konusudur. Zaten SGK yapacağı yardım için bilahare karşı tarafa rücu edecektir. Son olarak bir hususu hatırlatayım. Sizin tam kusurlu olarak kabul ettiğiniz karşı tarafa bu kusur trafik kaza raporu ile verilmiş ise bu kesin bir oran değildir. Dava sırasında olay bilirkişi konusu olur ve kusur oranı bilirkişi tarafından yeniden tespit edilir. Bu halde de kusur oranında değişme olabilir.

Hiçbir mani yok


Kırk daireli bir sitede kömürle ısınıyorduk şimdi kombiye geçildi. Artık kaloriferciye ihtiyacımız yok, bunun için kaloriferci dairesi boş. Burayı kiraya vermekte hukuki veya mali bir sakınca var mı? A.A.

Hayır böyle bir yeri kiraya vermekte hukuki de mali de bir sakınca yoktur. Burası bağımsız bölüm maliklerinin ortak malıdır. Dolayısı ile buranın kiraya verilmesi için kat malikleri kurulunda karar alınması gerekir. Buna yönetici tek başına karar veremez, Bu karar alındıktan sonra kiraya verilebilir ve kira geliri bina için ortak giderlerde kullanılır. Elbette teoride bu paranın bağımsız bölüm maliklerine paylaştırılması söz konusudur ama tatbikatta buna pek imkan olmaz bu nedenle bina ortak giderlerine harcanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder