Tamer Heper İşin çözümü mahalli adliyede
HABERİ PAYLAŞ

İşin çözümü mahalli adliyede

Anadolu’da bulunan babadan kalma muhtelif parsel tarlalar için kardeşim izale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası açtı. Bütün parsellerin kararı bozuldu, sadece 5 numaralı parselin kararı onandı. O arada avukatım bozulan dosyadaki parayı çekip bana gönderdi ama yanlışlıkla 10 numaralı parselden para çekmiş. Şimdi diğer davalılar bu parayı benden faizi ile birlikte istiyor. Yani benim elime para geçeceği yerde cebimden para çıkacak. Bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? S.K.

Doğrusu okuyucuma elbette yardımcı olmak isterdim. Örneğin davaları İstanbul’da olsaydı kararları bana fakslamasını ister, tespit ettiğim hususları bildirirdim. Zira yapacağım yardım hukuk çerçevesinde olurdu. Ancak dosyasına kendisi de o kadar uzak ki tahminen kendisinin de elinde belge yok. Sadece söyleneni yansıtabiliyor ama anlattıklarında önemli eksiklikler var. Para çekmekten bahsediyor. Bir dosyadan para çekmek için o dosyadaki kararın kesinleşmiş olması lazım. Oysa bozulan dosyadan hangi parayı çektiğinin yanıtını bulmak lazım. Ortaklığın giderilmesi davası sonucu yapılacak paylaştırma bayağı zor bir hesaplama sonucu ortaya çıkar. Bütün bu safhalar basit bir yanlışlıkla açıklanamaz. Keşke mahalline gidip olayı oradaki adliyede dosyalarından araştırabilse. Tahminim işin çözümü orada.

Haberin Devamı

Sitedeki bahçeler ortak alandır

Bir yazlık bölgede 26 konutluk sitemiz var. Bazı villa sahipleri kendi bahçeleri olduğu iddiası ile evlerinin etrafını duvarla çevirdi, bizlerin geçişine mani oldu. Bu duruma ne yolla müdahele edebiliriz? S.Ö.

Bahsettiğiniz tür sitelerde bağımsız bölümler arasındaki boş alanlar ortak alanlardır. Dolayısı ile herhangi bir bağımsız bölüm malikinin duvarla veya çit ile kendine ayırması yasaya aykırıdır. Ortak yere müdahaledir. Doğrusu kat malikleri kurulunda duvarların veya çitlerin kaldırılması kararı alınabilir ama şart değildir. Herhangi bir bağımsız bölüm maliki, ortak mahalli işgal eden bağımsız bölüm maliki veya maliklerini hasım göstererek müdahalenin menini dava edebilir. Mahkemenin yapacağı şey tasdikli projeyi getirtip mahallinde bilirkişi incelemesi yaptıktan sonra bu yerlerin ortak mahal olduğunu tespit edip müdahalenin önlenmesine karar vermektir. Burada sizin için zor olan husus, yazlık bir mevkide dava takip etmektir. Dava bir yaz mevsimi içinde bitmeyeceği ve takip gerekeceği için tahmin ediyorum ki o bölgedeki bir meslektaşımdan yardım alacaksınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder