Tamer Heper İşsizlik maaşı almanın şartları var
HABERİ PAYLAŞ

İşsizlik maaşı almanın şartları var

Bir işyerinde bir yıl çalıştım ama işveren beni işten ayırdı. Şimdi işsizim evde oturuyorum. İşsizlik maaşı alabilir miyim? ? E.H.

[[HAFTAYA]]

İşsizlik maaşı alabilmenin şartları var. Sizin bir yıl çalışmış olmanız süre yönünden yeterli. Ancak işten ayrılma şartlarının ve son üç yıl içinde işsizlik sigortası primi ödenip ödenmediğinin de bilinmesinde yarar var. Haklı nedenlerle iş akdine son verilenlere işsizlik maaşı bağlanmıyor. Tabii ki haklı nedenler arasında işyerindeki kötü tutum, işverene karşı suç işleme gibi nedenler bulunduğu gibi, herhangi bir haklı neden olmadan kendiliğinden iş akdinin feshi de var. Bu hususlar var ise size maaş bağlanmaz. Ancak bunlar yok ise ve iş akdinizin feshinden itibaren otuz gün içinde İşkur’a başvurduğunuz takdirde size şu şekilde maaş bağlanabilir.

Haberin Devamı

? Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak.

? Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

? Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen başvurmak gerekiyor. (Elektronik ortamda da kabul ediliyor.) İşten çıkarılan tarihten önceki son üç yıl içerisinde,

? 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün (6 ay).

? 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün (8 ay).

? 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün (10 ay) süresince işsizlik ödeneği veriliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder