Tamer Heper İsterseniz vazgeçin
HABERİ PAYLAŞ

İsterseniz vazgeçin

Bir vasiyetname yaptım, bana vasiyetnamenin ülkemizde geçersiz olduğunu söylediler. Ben de yaptığıma pişman oldum. Vasiyetname ülkemizde geçersiz mi, ne yapabilirim? R.B.

Bana sorulan soruların en az yüzde 80’ini okuyunca hayrete kapılıyorum. Ne yazık ki toplumumuz hukuk bilgisinden çok yoksun. Ancak iki dakika düşününce bu yoksunluğun nedeni anlaşılıyor. Toplum hukuk kitaplarını alıp okuyacak değil, hiç kimse hem hukukçu, hem doktor, hem mühendis olamaz. Ancak bilenler ona ihtiyacı olan asgari bilgileri verecek, toplum kendine yeter miktarını öğrenecek. Sonrası ilgi duymaya bağlı. Ancak bizde toplumu hukuk konusunda aydınlatan birileri var mı? Yok.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sürekli yayın bir tek benim köşem. Dikkat edin doktorlar bilgi veriyor, beslenme uzmanları bilgi veriyor, hukuk ortada yok. Biraz da mevzuat kısıtlıyor. Peki vatandaş nasıl bilinçlensin? Bilinçlenmeyince de “Bizde vasiyetname geçersiz” diye yalan yanlış bilgiler havada uçuşuyor. Bırakın sade vatandaşı televizyonda çok yakından izlenen bir yerli dizideki mahkeme sahnesine baktım hakimin önünde bir tokmak duruyor. Bizim mahkemelerde hakimin tokmağı var mı? Yok. Bu Amerikan filmlerinden kapma, peki koca koca bütçesi olan filmler bu kadar fahiş hata yaparsa vatandaş ne yapsın? İşte size böyle yalan yanlış bilgi aktarılır ve ne yapacağınızı bilemezsiniz. Evet bu kadar dedikodudan sonra yanıta geleyim. Bizde de vasiyetname vardır ve geçerlidir. İsterseniz el yazısı ile yazar notere tevdi edersiniz, isterseniz doğrudan doğruya isteğinizi notere anlatır, onun yazdığı metni noterde bırakırsınız. Noter vasiyetnamenizi alınca sizin nüfus kaydınıza bilgi gönderir, bu kişinin vasiyetnamesi vardır der. Bir gün nüfus kütüğünüze ölüm kaydı işlendiğinde notere vasiyetnamenin savcılığa gönderilmesi bilgisi verilir, o da bunu savcılığa gönderir, savcılık da sulh hukuk mahkemesine. Mahkeme de ilgilileri davet edip vasiyetnameyi okur. Böylece de vasiyetname aleniyet kazanır. Vasiyetname yaptıktan sonra artık bundan dönüş yok mu? Var. Bir gün bundan vazgeçerseniz iptal edebilir veya içeriğini değiştirebilirsiniz. Yani vasiyetname vazgeçilmez de değildir. Hatta birden fazla düzeltme dahi yapabilirsiniz, göz önünde tutulacak olan son arzunuzdur.

Haberin Devamı

Kooperatifin problemi

Bir sitede kat mülkiyeti tapusu ile daire aldım. Siteyi bir kooperatif yapmış, ancak bana satanın kooperatife borcu varmış, bundan ben de sorumlu muyum? İ.D.

Bu memlekette kooperatifler kuruluşlar vatandaşın yararlanması için kurulur. Kooperatifin tarifinde istifade etme amacı yer alır ama görüyorum ki memlekette kooperatifler problem kaynağı oluyor. Hukukçu olmaya gerek var mı bilmiyorum, basit bir mantık. Kooperatife aidat borçlusu olmak için önce kooperatif ortağı olmak gerekmiyor mu? Gerekiyor. Peki vatandaştan tapu dairesinde daire alan biri kooperatif ortağı mıdır? Hayır değildir. O halde kooperatife borçlu olunur mu? Olunmaz. O halde siz de borçlu değilsiniz. Ancak başka okuyucularım için yazayım. Şu ayırıma dikkat etmek lazım. Tapusu alınmış ve tapu dairesinde satın alınan bir daire için yanıt verdim. Bir de tapuları ferdileşmeden, kooperatif ortaklığının devri sureti ile alınan daireler var. Yanıtım onlar için değil. Onların durumu farklı. Tapusu ferdileşmemiş daire almak isteyen, kooperatif ortağı ile bir devir sözleşmesi yapar, bu durumda satın alan artık kooperatif ortağıdır. Ancak tapular ferdileştikten sonra tapuda satın alanın kooperatif ortaklığı ile ilişkisi yoktur. Kooperatif kendi ortağı olan eski malikle işini halledecektir. Bu da kooperatifin problemidir. Sizin değil.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder