Tamer Heper İyi ki bedelini ödemişsiniz
HABERİ PAYLAŞ

İyi ki bedelini ödemişsiniz

Haberin Devamı

Elimizde yaklaşık 15 sene öncesinin satış vaadi var. Satış vaadinde altı dairenin teslimi öngörülmüş, iki daire teslim edilmiş, peşin olarak da 20 bin TL alınmış. Bu sözleşme bize ne sağlar? Bununla ne yapmalıyız? Y.Ç.

Doğrusu bu sözleşmeyi yapanı kutlarım. 41 yıldır bu mesleğin içindeyim bu kadar sağlam ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ yapana az rastladım. Bugün şehrin en inanılmaz köşelerinde sayısız bina yapılır, ismi koca koca harflerle geçen şirketler boy boy reklam verirken böyle şekil şartına uygun sözleşme yapmıyorlar. Sizinki noterde düzenleme şeklinde yapılmış ve şekil şartlarına uygun. Metnin içinde de satış bedelinin tamamının 20 bin TL olduğu ve tamamının alındığı yazılı.

[[HAFTAYA]]

Ayrıca size verilecek daireler de tek tek sayılmış. Bu halde alamadığınız dört daire için sözleşmeye taraf olan müteahhide dava açacaksınız ve mahkemeden tapu iptali ve gayrimenkullerin adınıza tescilini isteyeceksiniz. Bedelin tamamı ödendiği için de bu davayı açabilirsiniz. Anlattığınız kadarı ile gayrimenkuller halen müteahhit adına. Bu durumda da dava açarken gayrimenkullerin bir başkasına devrini önlemek için tedbir kararı isteyin. Çok büyük bir ihtimalle bu tedbir kararı da verilecektir. Biraz zaman kaybınız olmuş, dava sırasında da olacak ama hakkınız olan dört daireyi almak için değer. Şayet bu sözleşmeyi noterde yapmasaydınız, sözleşme gayrimenkul satış vaadi olarak geçersiz olacaktı. Her ne kadar Yargıtay, şartları varsa bu sözleşmeyi temlik sözleşmesi olarak kabul ediyorsa da bunda da problemler yaşanılabiliyor, siz doğrusunu yapmışsınız, kolay gelsin.

Bırakın öyle kalsın

2006 yılında aldığım kredi nedeni ile maddi sıkıntıya düştüm. Neticede kredi borcunu ödedim ama 500 TL avukatlık borcum kalmış. Bunu soran olmadı ve ben de neredeyse unuttum. Bugünlerde beni varlık şirketinden aradılar, 500 TL borcum 18 bin TL olmuş. Beni icraya vermişler, ben de gittim icra dosyasına itiraz ettim. Bunun üzerine varlık şirketinden aradılar 15 bin TL’ye anlaşalım dediler. Bu hesap doğru olabilir mi? Bundan sonra ne yapmalıyım? F.K.


Ben okuyucumun tutumunu takdir ettim. Demekki yazılarım okuyucularım üzerinde uyarıcı ve aydınlattı ki çoğunlukla doğru işler yapıyorlar. Birinci doğru iş, dosyaya süresinde itiraz etmesi, ikinci doğru iş, kendi bilgisinin yetmediği yerde hukukçuya danışması. Önce şunu söyleyeyim. Bir borç varsa buna faiz uygulanır. Bugünlerdeki faiz senelik ne kadar biliyor musunuz? Senelik yüzde 9. Bu oran üzerinden altı senelik faiz, 270 TL eder. Vurun hesap makinesine ana para artı faiz eder sana 770 TL. Hadi masraf vs. koyalım fazla fazla 900 TL. 18 bin TL gibi bir rakam nereden gelir? Bunda mantık ve insaf var mı? Faize yüzde 100 deseniz bile (ki böyle bir faiz yok) eder toplamı 3500 TL, nerede 18 bin TL? Bırakın dosya öylece kalsın, gerekirse kararı mahkeme versin. Hiçbir mahkeme (şayet şartlar anlatıldığından farklı değil ise) sizi öyle büyük rakamlarda borçlu çıkarmaz. Zaten davayı da siz açacak değilsiniz. Alacaklı olduğunu iddia eden açacak. Bana kalırsa davayı bekleyin ama yine tekrar edeyim, şartlar anlattığınızdan farklı değil ise size dava falan açmayacakladır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder