Esra Karayel Kademeli yükselişe devam
HABERİ PAYLAŞ

Kademeli yükselişe devam

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks öngördüğüm gibi 82 bin 500 direncini kırarak haftayı yükselişle kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi gelen alımlarla 82 bin 500 direncini kırarak 83 bin 282 puandan kapattı. Yurtiçinde piyasalarda kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye ile ilgili açıklamaları etkili oldu. S&P, Türkiye’nin BB+ olan notunu aynı bıraktı, kredi görünümünü de ‘negatif’te korudu.

Direnç seviyesi geçildi


Endekste kuvvetli direnç 82 bin 500 seviyesinde bulunuyordu. Kısa vade için olumlu beklentiler ve küresel piyasalarda ekonomik verilerin desteğiyle borsalara alımların gelmesi, endeksteki yükselişi destekledi. Para piyasalarında Merkez Bankası Kasım Para Politikası Kurulu toplantısı izlendi. Banka, piyasa beklentileri dahilinde faizlerde değişikliğe gitmedi. Piyasada gösterge olan iki yıl vadeli (24 Şubat 2016) tahvil en yüksek yüzde 8.08, en düşük yüzde 8.02 seviyesini test etti. Haftayı ise yüzde 7.99 seviyesinden kapattı.

Dolarda değer kaybına devam


Dolar/TL’de değer kaybı olumlu veri akışının etkisiyle devam etti. Hafta genelinde 2.21 ve 2.24 seviyeleri arasında dalgalandı. Cuma günü ise 2.22 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Endeks kısa vade için kâr satışlarını karşılayarak kademeli olarak yukarı hareketine devam edecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endekse haftanın ilk yarısında hızla çıkış sonrası bir miktar tepki alımı gelebilir. Kısa vadede yükselişin devamı halinde ilk etapta 83 bin 500 seviyesi test edilebilir. Kâr satışlarında ise ilk önemli destek 82 bin 500 seviyesinde gözüküyor. Trendi bozacak önemli bir gelişme olmazsa orta vadede yön yukarı.

İşlem hacmi önemli

Endekste yukarı hareketlerde direnç seviyelerinin kırılabilmesi için işlem hacmi desteği önemli. Hacim artarsa ikinci önemli direnç 84 bin 100’de. Önemli destek ise 80 bin 500 seviyesinde. Para piyasalarında yurtdışında Amerika verileri ve Merkez Bankası Fed açıklamaları takip edilecek. Yurtiçinde ise borsanın seyri faiz ve kurda yönde etkili olacak. Tahvil ve bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 7.90-8.10 aralığında seyir izlemesi muhtemel gözüküyor.

Dolar desteğine doğru

Dolar/TL kurunda 2.22 destek seviyesi kırıldığı takdirde ilk etapta 2.20 seviyesine doğru gerileme yaşanabilir. Kısa vade için teknik olarak dirençler ise 2.24 ve daha yukarıda 2.25 seviyelerinde görülüyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sözleşmeler imzalandı

Soru: Soda’daki gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cem YÜKSEL/İstanbul Cevap: Anadolu Cam portföyünden 20 milyon dolar ve Trakya Cam Sanayi portföyünden 5 milyon dolar olmak üzere toplam azami 25 milyon dolar karşılığındaki Soda Sanayi hisselerinin International Finance Corporation’a (IFC) satışına yönelik sözleşmeleri imzalandığı açıkladı. Toplam satış için anlaşılan 25 milyon dolar Soda’nın mevcut piyasa degerinin yüzde 2.5’ine karşılık geliyor. İşlem tamamlanmadığı için hisselerin satış fiyatı açıklanmadı.

Gelişmeler olumlu

Soru:
Aselsan’ın son kazandığı ihale ile ilgili bilgi verir misiniz? Hakan AYDIN/İstanbul Cevap: Aselsan, ‘Macedonia Public Enterprice for State Roads’ arasında Makedonya Koridor-10 elektronik ücret toplama sistemi projesi ile toplam 15.9 milyon euro tutarında bir sözleşme imzaladı. Söz konusu sözleşme kapsamında tesis edilecek sistemlerin teslimatları toplam 18 ay içinde gerçekleştirilecek. Gelişme olumlu gözüküyor. Şirket finansallarına orta vade için etkisi olacak. İşlem hacmiyle bilrikte takip edilemeli.

Bilanço sonuçları iyi geldi


Soru: Koza Altın’da bilanço nasıl geldi? Hikmet CAN/İstanbul Cevap: Koza Altın son dönem bilançosunda yıllık 100 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr gerileyen nakit maliyetler ve yüksek finansal gelirler sonucunda beklentilerin üzerinde geldi.

Satışları artmaya devam ediyor


Soru: Türk Traktör’ün satışları ne durumda? Cihan USKAN/İstanbul Cevap: Türk Traktör satışlarını artırmaya devam ediyor. Şirketin Ekim’de toplam satış hacmi yıllık bazda yüzde 23 artış ile 4 bin 189 adede yükseldi. Ocak-Ekim dönemi toplam satış hacmi ise yıllık bazda yüzde 20 büyüme gösterdi. Orta ve uzun vade için gelişmelerle birlikte takip edilmeli.

Değerlemeye etkisi yok


Soru: Migros hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler ve hisse değişimi konusu hakkında bilgi almak istiyorum. Bu değişimin değerlemeye etkisi olacak mı? Bir de Pınar Et’in satın alması ile ilgili bilgi rica edeceğim. Kamil YÜCE/İstanbul Cevap: Migros’ta hisse değişiminin değerlemeye etkisi bulunmuyor. Şirketin ana ortağı MH Perakendecilik, yüzde 15.37 oranındaki hissesini ana ortak Moonlight Capital’a sattı. Bu işlem sonucunda hissenin şirketin kontrolünde herhangi bir değisiklik yapmaması yüksek ihtimal. Pınar Et, pazarlama ve dağıtım şirketi olan Yaşar Birleşik Pazarlama’nın 3.8 milyon nominal hissesini 13.2 milyon TL’ye Pınar Su’dan satın aldığını duyurdu.

Faaliyet kârlılığı düşüş gösterdi

Soru:
Selçuk Ecza’da kâr beklentinin altında gelmiş. Sizin yorumunuz nedir? Cavit KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Selçuk Ecza, 2014 3. çeyreğinde bir miktar piyasa beklentisinin çok altında 34 milyon TL net kâr elde etti. Şirketin net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre düşen faaliyet kârlılığı nedeniyle yüzde 20 azaldı. Gelirler yıllık bazda yüzde 22 artarak 1.579 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin ilk dokuz aylık dönemde gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı. Sektör pazarı aynı dönemde yüzde 7 büyüdüğü için şirketin pazar payı, dört puan artarak yüzde 39 seviyelerine geldi. Üreticilerden alınan bonus ve promosyonlardaki azalma brüt kâr marjına olumsuz yansımış gözüküyor. Açıklamalarla birlikte hissenizi takip etmenizi tavsiye ederim.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Tümosan’ı takip ediyorum. Yeni gelişmeler nedir? Trend yönü kısa vade için nedir? Mehmet ALTIN/istanbul Cevap: Tümosan, Tümosan Döküm’deki geri kalan yüzde 30 hisseyi de satın alarak şirketteki payını yüzde 100’e yükseltmeye karar verdiğini açıkladı. Şirket özellikle savunma sanayiinde yeni faaliyetleriyle ilgili olarak ithal ikamesi parçaların dökümü için gerekli yetenek ve kapasitenin yaratılması ihtiyacı ile daha yüksek kapasitede üretim yapma gereksinimi nedeniyle böyle bir karar alındığını açıkladı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (www.kap.gov.tr) takip edebilirsiniz. Trend yönü kısa vade için yatay gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder