Esra Karayel Kan kaybına devam
HABERİ PAYLAŞ

Kan kaybına devam

Haberin Devamı

Piyasalar yurtiçinde faiz konusunu, yurtdışında ise Amerika verileri ile Yunanistan sorununu takip etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Piyasalarda yurtiçinde faiz indirim gündemi, yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan tahvillerini teminat kapsamından çıkarma girişimi etkiliydi. Endeks sert satışlarla karşılaştı. Geçen haftaki yazımda da ifade ettiğim gibi Merkez Bankası ile yaşanan siyasi gerginlik, piyasaları olumsuz etkiliyor.

Haftanın en kötü performansı

Endeks gelişmekte olan piyasalar arasındaki en kötü performansı gösterdi. En yüksek 86 bin 501’i test eden endeks, 84 bin 987 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Para piyasalarında Amerika tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri takip edildi. Dolar yeni tarihi zirvesini test etti ve 2.43-2.46 seviyelerinde dalgalı seyir izledi. Cuma gününü 2.46’dan kapattı. Merkez’in enflasyon raporu sunumu sonrası faiz indirimlerine devam edilebileceği açıklaması sonrası faizlerde gerileme gerçekleşti.

Bonolarda satıcılı seyir

Tahvil ve bono’da seyir satıcılıydı. İki yıl vadeli gösterge tahvilin faizi en yüksek yüzde 8.04, en düşük 7.74’ü gördü. Haftayı ise yüzde 8.04’ten kapanış yaptı.

[[HAFTAYA]]

Faizlerde belirsizliği ortadan kaldıracak gelişme olmadığı takdirde endekste ve TL’de kayıp sürer

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da endekste yönde belirsizlik devam edeceğe benziyor. Yurtiçinde faiz indirim tartışmaları gündemden düşmemişken Türk Lirası’nda hızlanan değer kaybının ne şekilde devam edeceğini izleyeceğiz. Merkez Bankası’nın belirsizliği ortadan kaldırmaya yönelik açıklamaları, piyasaları rahatlatır. Yurtdışı gelişmeler yine gündemimizde.

Şubat toplantısı önemli

Merkez Bankası’nın 24 Şubat toplantısına kadar belirsizlik devam ederse endekste 84 bin 500 desteği önem kazanacaktır. Para piyasalarında da gündemde Merkez Bankası açıklamaları takip edilecek. Yurtdışında ise Yunanistan’ın borç durumu konusunda gelişmeler izlenecek. Amerika verileri ise dolar/TL’de yönde etkili olmaya devam edecek önemli konu başlıkları olarak bulunuyor.

Kurda oynaklığa devam

Dolar/TL’de önemli direnç seviyesi 2.46 olarak gözüküyor. Bu seviye kırılırsa 2.48 seviyesi test edilebilir. Olası geri çekilmelerde 2.44 ilk destek seviyesi olarak bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

KAP’tan izleyebilirsiniz


Soru: Net Turizm ve Sanifoam şirket hisselerim var. Genel bilgi istiyorum. Cemal ŞEN/İstanbul Cevap: Net Turizm, Net Holding payları ile ilgili olarak bir miktar satış işlemi gerçekleştirdi. Sanifoam çıkarılmış sermayesinin bedelsiz olarak 10 milyon 550 bin TL’den, 13 milyon 202 bin 124 TL’ye artırılmasına karar verdi. Portföyünüzdeki hisselerle ilgili genel bilgiler bu şekilde. Ayrıntıları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Niyet anlaşması imzaladı

Soru: Logo Yazılım’ı izliyorum. Yeni bir anlaşma yapmış diye duydum. Anlaşmanın içeriği nedir? Yücel DAĞVEREN/İstanbul Cevap: Logo Yazılım, niyet anlaşması imzaladı. Şirketin iştiraki Logo Elektronik Ticaret Hizmetleri ile e-Çözüm Bilgi Teknolojileri hissedarları arasında, e-Çözüm hisselerinin yüzde 100’ünün satın alınması konusunda hukuken bağlayıcı olmayan niyet anlaşması yaptı.

Güçlü bilanço sonuçları açıkladı


Soru: İş Bankası geçen yılı ne kârla kapattı? Ayrıntılı bilgi ve yorumunuzu rica ediyorum. Berk KALKAN/İstanbul Cevap: İs Bankası 2014’ü 237.8 milyar TL aktif büyüklüğü ve 3.4 milyar TL net kârla tamamladı. Bankanın aktif büyüklüğü yüzde 13 artışla 237.8 milyar TL’ye yükseldi. Özkaynak büyüklüğü 29.3 milyar TL’ye ulaştı. İş Bankası’nın aktif büyümesine en büyük katkıyı, 2014’te yüzde 15.2 artışla 156 milyar TL seviyesine ulaşan krediler sağladı.

Belirsizliklere devam

Soru: Bank Asya mağdurlarından biriyim. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Hüseyin KULA/İstanbul Cevap: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’da imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen kuruma sunulmaması nedeniyle yüzde 63 oranındaki imtiyazlı payların temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdiğini açıkladı. TMSF, bankaya yeni yönetim kurulu atadı. BDDK’nın bankaya sorduğu belgelerin tamamlanması ve onaylanması durumunda TMSF’ye devredilen haklar sahiplerine geri iade edilebilecek. Şu an için Bank Asya’nın geleceğine ilişkin endişeler var. Banka günlük bankacılık faaliyetlerini sürdürmeye TMSF yönetimi altında devam edecek. Banka yönetimine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkması gerekiyor.

Sektör liderliği hedefi var

Soru: Yapı Kredi Bankası’nın kârı nasıl geldi? Finansal durumu hakkında ayrıntı istiyorum. Cevay ŞEN/İstanbul Cevap: Yapı Kredi Bankası yılın son çeyreğinde 525 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr piyasa beklentisinin bir miktar üstünde geldi. Bankanın orta vade için sektör lideri olma hedefi var. Güçlü büyümesine devam ediyor. Orta vade için gelişmelerle birlikte izlenmesinde fayda var.

Mağaza açmaya devam ediyor

Soru: Migros’u takip ediyorum. Şirkette son gelişmeler nedir? Yeni mağaza açılışları oldu mu? Demir ALTAN/İstanbul Cevap: Migros, Ocak’ta toplam 16 adet satış mağazasını hizmete açtı. Şirket tarafından konu ile ilgili KAP’a yapılan açıklamaya göre, Ocak’ta 2 adet Migros, 11 adet Migros Jet, 1 adet Tansas ve 2 adet Ramstore formatında toplam 16 adet satış mağazası hizmete açıldığı ifade edildi.

Satış hasılatı yükseliyor

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda satış ve gelirleri ile ilgili son durum nedir? Vedat KÜÇÜK/istanbul Cevap: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı önsatış hasılatı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 43 arttı. Bu rakam olumlu beklentiler yaratıyor. 2014 dördüncü çeyrekte şirket, 180 milyon TL’lik önsatış hasılatı yarattı. Yeni proje lansmanlarının da önemli katkısıyla şirketin hasılatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 arttı. Bu dönemde Aydos Country, Bosphorus City ve Ege Yakası projeleri, şirketin satış hasılatına katkıda bulundu.

Finansal oranlar olumlu gözüküyor


Soru: Türk Telekom’un son dönem kârı açıklandı mı? Bülent CAN/İstanbul Cevap: Türk Telekom, 2014’te net kârını yüzde 54 artırarak 2 milyar TL’ye yükseltti. Şirketin konsolide gelirleri yıllık yüzde 3.7 büyüyerek 13.6 milyar TL’ye yükseldi. Şirketin net kârı ise yüzde 54 artarak 2 milyar TL’ye yükseldi. Finansal oranlar ve açıklanan rakamlar orta vade için olumlu gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder