Tamer Heper Kanun hükmüdür uygulanacaktır
HABERİ PAYLAŞ

Kanun hükmüdür uygulanacaktır

Bir yazınıza dayanarak kiralayanın anahtarını notere teslim etmek istedim. Noter böyle bir görevlerinin olmadığını söyleyerek anahtarı almadı. Noterlerin böyle bir görevi var mı yok mu? Kiralayanın almadığı anahtarı nereye vereceğim? * S.B.

[[HAFTAYA]]

Soruyu soran okuyucumun problemi nedeni ile okuyucularımla biraz dertleşeyim bari. Noterler sizim meslektaşımızdır. Yani noterler hukukçudur. Dolayısı ile yaptıkları iş de hukuki çerçeve içindedir. Onların da özel bir kanunu vardır, bu özel kanun önde olmak kaydı ile diğer yasalar çerçevesinde görev yaparlar. Ancak son yıllarda kendilerine bir haller oldu. Bir süre önce bir vasiyetnameyi tevdi etmekteki güçlüklerden yakınan bir okuyucuma yanıt vermiştim. Noterlerin vasiyetnameyi saklama görevleri olduğu gibi vasiyetname yapma görevlerinin de bulunduğunu söylemiştim.

Haberin Devamı

Bu vasiyetname tevdi sırasında da doktor raporu sunma mecburiyetlerinin bulunmadığını, bunun vasiyeti yapanın ihtiyarında olduğunu yazmıştım. Bunun üzerine birkaç noter arkadaştan sitem aldım. Şimdi de karşıma tevdi edilen anahtarı almayan noterler çıktı. Değerli okuyucularım yazdıklarımın tamamı kanunlara dayanmaktadır. Noterlerin kendilerine saklamak üzere tevdi olunan şeyleri alıp saklamaları kanuni görevleridir ve Noterler Kanunu’nun 62’nci maddesinden itibaren bu görev düzenlenmiştir.

Kanun açık olarak bu görevi noterlere vermiştir. Hatta birkaç madde halinde de muhafazanın nasıl yapılacağı anlatılmıştır. Noter arkadaşlar darılmasın ama tevdi edilen anahtarı almak görevleridir ve almayı reddetmeleri görevi ihmal olarak değerlendirilir. Sorumluluk doğurur. Üstelik kanun adamı olan noterlerin kanunu hiçe saymaları kabul edilebilir bir durum değildir. Tevdi edilen anahtar alınacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder