Tamer Heper Kanun uygulanmış
HABERİ PAYLAŞ

Kanun uygulanmış

Haberin Devamı

İki-üç gün önce evlatları ölen ana-babaya hakim ceza vermedi. Ortaya çıkan şayet suç ise hakimin buna rağmen ceza vermeme gibi bir yetkisi var mı? Hakim suçu affedebilir mi? L.M.

Evet geçen gün evlatlarını çok acı bir biçimde kaybeden ana-babaya hakim ceza vermedi. Küçük evlatlarının bakımında kusurlu davrandıkları, ölümünde ihmali bulunduğu için ana-baba hakkında dava açılmıştı. Dava sırasında bu konuda ihmalleri bulunduğu kabul edilmesi halinde ceza alabilirlerdi. Şayet suçlu oldukları kabul edilebilseydi de kendilerine ceza verilebilecekti.

[[HAFTAYA]]

Bu soru nedeni ile verdiğim bir yanıt. Ancak “Hakim suçu affedebilir mi?” sorusuna geleyim. Yargılama sırasında herhangi birinin suç işlediği sabit olursa hakimin bunu affetme gibi bir yetkisi yoktur. Bu sadece hakimler için geçerli değil, suç işlediği sabit olan birini hiç kimsenin af yetkisi yoktur. Peki okuyucumun sorduğu soruya konu olayda na oldu? Türk Ceza Kanunu’nda bir hüküm var, şöyle: “Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez.” Okuyucumun sorusunun yanıtı bu maddede. Düşünün ki taksirli kabul edilecek bir suç sonucu bir aile evladını kaybetmişse bundan daha büyük mağduriyet olur mu? Aile yeterince mağdur olmuştur, dolayısı ile bir ceza verilmemesi mümkündür. Bu bir hakimin af etme olayı değil, kanun maddesinin tatbikidir. Okuyucumun sorduğu olaya dair gerekçeli kararı henüz okumuş değilim. Ancak soru üzerine genel bir açıklama yapma ihtiyacı duydum. Zira toplumumuzda “Affet hakim bey, affet savcı bey” gibi sanki hakimin veya savcının af yetkisi varmış gibi kullanılan cümlelere tanık olduğum için bu hususu açıklama ihtiyacı duydum. Hiç kimsenin af yetkisi yoktur. Ancak taksirli bir suç nedeni ile aşırı derecede üzüntü duyan yani mağdur olan kimselere Türk Ceza Kanunu’nun 22’nci maddesinin 6 fıkrası hükmü uygulanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder