Tamer Heper Kararı bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Kararı bekleyin

İhtilaflı bir süreç yaşayan bir kooperatife ortak oldum. İhtilaf o kadar derin ki eski başkan odasında öldürüldü. Arsa sahibi ile ihtilaf var, ödemelerde ihtilaf var... Şu anda arsa sahibine daireleri teslim edilmiş, ancak 150 civarında üyenin 20’sinin kat irtifak tapusu var, bunlardan biri de benim. Bu halde ben istifa etsem dairem elimden alınır mı? O.G.

[[HAFTAYA]]

Kooperatifler konusunda sık sık söylediğim bir söz var. Kooperatifler ortaklarının menfaatini korumak amacı ile kurulur. Ancak günümüzde, mevzuatın da yardımı ile kooperatifler ortaklarının menfaatini değil, yönetenlerin menfaatini korur, geçimini temin eder hale gelmiştir. Bundan kurtulmak şarttır. Şimdi bu bakış açısı ile konuya gelirsek. 13 Haziran 2010 tarihli Kooperatifler Kanunu değişikliğinden önce dahi ben, tapusunu almış kimsenin kooperatif ortaklığından ayrılabileceği görüşünde idim. Bu görüşümü birkaç akademisyen de desteklemişti ama mahkemeden aksine karar çıktı ve Yargıtay’da da onandı. Bu şok bir karardı. Tapusunu almış birinin elinden dairesi alınamaz, halen de savunurum, kararın yanlış olduğunu iddia ederim. Neticede 13 Haziran 2010 tarihinde Kooperatifler Kanunu’nda değişiklik yapıldı ve denildi ki “Amacına ulaşılarak dağılma sürecine girmiş olan kooperatiflerden çıkan veya çıkarılan ortağın konutu veya işyeri çıkma veya çıkarılma sebebi ile geri alınamaz.” Bu cümleye dahi gerek yokken bu cümle yasaya (mağdur isyanı sonucu) sokuldu. Peki şimdi de okuyucumun sorusuna yanıt arıyoruz. Okuyucum çok haklı olarak soruyor. Tapusunu almış, ama geride tapusunu almamış 130 kişi var, şimdi yasadaki şart gerçekleşti mi? Benim görüşüm evet gerçekleşti. Çünkü yasa değişmeden önce dahi hukuki görüşüm bu idi. Ancak tatbikatta hiç kimse “Tamer Heper’in görüşü bu, öyleyse buna göre karar verelim” demiyor. Bakılacak şey yerleşmiş kararlar. Bizler yasanın detayı ve uygulaması için Yargıtay kararlarına bakarız. Okuyucumun sorusunun yanıtı da önümüzdeki günlerde yayınlanacak Yargıtay kararlarında olacak. İşi sağlama bağlamak bakımından çıkacak kararları beklemesini tavsiye edeceğim. Henüz bu konuda detaylı kararlar çıkmadı.

Haberin Devamı

İzini bulmak kolay

Haberin Devamı

Yıllar önce baskı makinesi ihtiyacım oldu, bir işyeri ile anlaştık bana belli bir miktar peşin ödemem, dört taksit için de bono yapmam şartı ile makine temin etmeyi taahhüt etti, paraları aldı bonoları tahsil etti, makineyi vermedi. Aylarca uğraştım satıcıyı buldum, elinden bono aldım, tahsil edemedim avukata verdim. Avukat benden genel vekaletname aldı, icra takibi yaptı sonra adamın malının bulunmadığını söyledi. Bir süre sonra da adamın izinin kaybolduğunu bildirdi. Vekaletname avukatların elinde. Ancak şimdi avukatlar da adreslerinde yok. Telefonları iptal olmuş. Bu vekalet için ne yapabilirim? B.Ö.

Önce bir gerçeği hatırlatmak isterim. Bir bononun teminatı, verenin malvarlığıdır. Verenin (yani hukuki adı ile keşidecinin) malvarlığı yoksa, o bono bir işe yaramaz. Sizde de borçlunun malvarlığı yoksa avukatın yapabileceği bir şey yok. Eskiden mal beyanında bulunmamaktan dolayı hapis cezası vardı, bu nedenle hapse girmemek için borçlu borcunu öderdi. Şimdi o da kaldırıldı, onun için borçlular rahatladı. Hiç kimse borcunu ödemiyor. Alacaklının da avukatın da eli kolu bağlı. Bu durumdan alacaklı kadar avukat da mağdur. Alacaklı karşısında “üç kuruş parayı tahsil edemeyen avukat” durumuna düşüyor. Oysa bunda avukatın kusuru yok, mal veya para varsa alır, yoksa ne yapacak? Bu halde avukatın yapabileceği hiçbir şey yok. Bu nedenle de bonoların teminat olma özelliği kalmadı. Geleyim avukatın kaybına. Avukat kaybolmaz. Her türlü bilgi o şehrin barosunda vardır. İlgili baronun internet sayfasında baro ile ilgili bilgiler vardır. Avukat için adresini temin, yeni telefonunu bulmak bu yolla mümkün olur. Geleyim son soruya. Vekaletname ne olacak? Vekaletname avukata hukuki işlerin takibi için verilmiş umumi vekalettir. Avukatın dosyasında durmasında çoğunlukla hiçbir mahzuru yoktur. Pek çok kimse avukatın bu vekaletname ile banka hesabına el koyacağını, gayrimenkullerini satacağını zanneder. Hayır o vekaletname ile bunlar yapılamaz. Dolayısı ile birgün bir başka iş için avukat lazım olduğunda bu vekaletname ile avukatın devreye girer, yani bu yolla yararı bile vardı. Ancak sizi çok rahatsız ediyorsa noterde azledin ama bu yol çok uygulanan bir yol değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder