Tamer Heper Karı veya kocayı yanlış yönlendirmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Karı veya kocayı yanlış yönlendirmeyin

Haberin Devamı

Memur emeklisiyim. Emekli bir memurun maddi imkanı ne ise eve ancak öyle bakabiliyorum. Ancak eşim bu geçim durumundan memnun değil. Mahkeme kararı ile maaşıma haciz koydurup kendisine nafaka bağlanmasını isteyecekmiş. Olmazsa da zamanında banka kredisi ile aldığım eve de haciz koyacakmış. Böyle bir şey olur mu? İ.A.

Önce bir iki tahmin yürüteyim. Birinci tahmin eşinizi birileri kandırıyor, aklına kötü kötü şeyler sokuyor. İkinci tahminim, eşinizi birileri kandırmıyor da eşiniz doğrudan doğruya sizi kandırıyor, korkutmaya çalışıyor. Üçüncü tahminim bu kadar kısa değil. Medeni Kanun’daki bazı maddeler yanlış yorumlanıp eşinize ve size kasti olmayan yanlış bilgiler veriliyor.

[[HAFTAYA]]

Yeni Medeni Kanunumuzda, eskisinde olmayan maddeler var. Bizler aile yapısı olarak bu maddelere alışık değiliz, alışmak da çok uzun sürecek ve sancılı olacak. Örneğin eşlerden biri diğerinin mallarının envanteri çıkarıp kendisine verilmesini isteyebilir. Bunu sağlayamazsa bu konuda dava açarak hakimden bunu sağlamasını ister. Veya bir başka madde, eşlerden biri hakime başvurup eşlerin, ailenin geçimi için katkılarının belirlenmesi isteyebilir. İşte bu gibi toplumumuza ve aile yapımıza uygun olmayan maddeler var. Bunları okuyup, “Kocanın mallarına haciz koydur da görsün gününü” diyenler çıktı ise, eşiniz de ne bilsin söyleyenlere inanmış olabilir. Sonra eve haciz koymaya gelince. Yine kanunumuza aile konutu diye bir kavram girdi. Bunun için tapuya başvurup “Aile konutu şerhi koy” denilebiliyor. Bunu da eşinize, kocanın evine haciz koydur, şeklinde anlatmış olabilirler. Aslında yeni kanun, karı kocanın arasını bozmak için adeta tuzaklar kurmuş. Aile birliği içinde birlikte yaşanırken eşlerden birinin, diğer eş aleyhine mahkemeye başvurması bizde nasıl algılanır? ”Eşim yasal hakkını kullanıyor benim mallarımın tespitini yaptırıyor, canı sağolsun” denilmez, Noterden gönderilen bir mektubu “Vay bana ihtar göndermek ha!” diye onur meselesi yapan toplumumuz, durduk yerde eşe dava açan diğer eşi nasıl karşılar, anlatmaya gerek var mı? Bunlar ülkeye zamansız getirildi ve işte sizin başınıza da bu yorumlar ve yanlış yönlendirmeler problem olabilecek. Eşe dosta, konu komşuya bu sözüm. Milleti yanlış yönlendirmeyin, evde geçim sıkıntısı var diye eşin mallarına haciz falan konmaz, bunun inananlar için belki de günahı vebali vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder