Tamer Heper Kat mülkiyeti var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kat mülkiyeti var mı?

Müteahhit ile kat karşılığı inşaatttan bir dükkan almıştım. 17 yıldır burada market çalıştırıyorum. Ancak hâlâ tapu almış değilim. Belediye benden tapu istiyor. Bu tapuyu nasıl alırım? S.S.

Bu işin doğru yolu müteahhit ile yaptığınız sözleşmeye göre müteahhidin size tapuyu vermesidir. Müteahhitten aldığınızı söylediğiniz için bu çözümü öneriyorum. Şayet arsa sizin idi ise ve arsanızı müteahhide vermiş iseniz yanıtım farklı olacaktı. Müteahhidin size tapuyu vermemesi karşısında bu iş ancak mahkemede hallolur. Dava açarak tapu iptali ve adınıza tescil talebinde bulunacaksınız. Tabii bu davada da gayrimenkulün bugünkü durumu önemlidir. Şayet tapuda kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş ise bu halde bağımsız bölümün tapusunun adınıza tescilini talep sonuç verebilir.

Haberin Devamı

Şayet kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış ise yani gayrimenkul tapuda halen arsa olarak tescilli ise bu durumda adınıza tescil yapılamayacaktır. Bu da sizin için risktir. Bazı mahkeme kararlarında bağımsız bölüm tescili mümkün olmayan hallerde arsadan hisse tesciline karar verilir ki bu karar hatalıdır. Zira hüküm, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde karar altına alınan bağımsız bölüm için verilebilir. Sözleşme dışındaki bir tescil yanlıştır. Bu işin bir başka cephesi de bir bağımsız bölümün arsa payı hesabı bir arsadan alınacak paya eşit olamaz. Bu hususları inceleyip davranışınızı tayin edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder