Tamer Heper Kaymakamlığa gidin
HABERİ PAYLAŞ

Kaymakamlığa gidin

İhale ile bir tarla aldım. Bu tarlanın eski maliki benim mülkiyetimde iken buraya müdahale etti ve önce hapis cezasına çarptırıldı sonra hükmün okunması geri bırakıldı. Şimdi birileri benim tarlayı ekmiş. Buna nasıl mani olurum, ekenin kim olduğunu nasıl öğrenirim? S.C.

Doğrusu burada iki önemli hukuki olay var. Birincisi; size ihale edilen tarlaya müdahale. Evet eski malik bu konuda suçlu bulunmuş. Peki şimdi eski malik değil de bir başkası ekiyorsa ne olacak? Öncelikle kimin ektiğinin elbette bilinmesinde yarar var. Bunu ancak mahallinde yapılacak inceleme ile bulmak mümkün. Siz uzakta oturuyormuşsunuz. Elbette uzaktan tespit olamayacağına göre mahallinde inceleyeceksiniz. Kim bu yere müdahale etti ise sizin için bir kolaylık var: 3091 sayılı kanun.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu kanuna göre bir kimsenin gayrimenkulüne hukuki bir neden olmadan giren kimsenin müdahalesi idari makamlarca önlenir. Bu idari makamlar valilik ve kaymakamlıktır. Dolayısı ile bir mahkemeye gidip uzun seneler uğraşmadan, doğrudan doğruya kaymakamlığa yapacağınız müracaat ile tarlanıza yapılan müdahale önlenebilir. Burada ikinci hukuki mesele, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kavramıdır. Bu kavram neyi ifade eder? Doğrusu ben de bilemiyorum, bilenler de bildiğini anlatamıyor, ancak bir tartışmadır gidiyor. Burada hakim belli suçlarda hükmü söyler örneğin ‘Seni bir yıl hapis cezasına çarptırdım’ der sonra da hükmün açıklanmasını geri bıraktım der. İyi ama hüküm açıklandı işte bir yıl hapis? Olsun yine de geri bıraktım. Neticesi biliniyor, ‘Beş yıl içinde bir suç daha işleme, işlemezsen bu dava ortadan kalkacak’ demektir ama bu halde beş yıl içinde cezayı hakeden kimse hükümlü mü, tecilli midir, beraat mı etmiştir, karar kesinleşmiş midir kesinleşmemiş midir, bir üst mahkemeye gidince çıkan sonuç hukuken nedir, bilene aşk olsun. Ama böyle bir şey var işte. Bu da sizin olayda hasmınızın başına gelmiş, bunu da bu kadar bilin. Belki bir gün ne manaya geldiği açıklanır.

İstemekle olmuyor

Kendi işyerimde çalışıyorum ve bu nedenle Bağ-Kur luyum. Ancak ben SSK’lı olmak istiyorum. Bunun için ne yapabilirim. E.D.

Haberin Devamı

Bunun hukuki gizliliği artık kalmadı. Çalışma hayatı olan herkes biliyor. Kendi işinde çalışanlar Bağ-Kur’lu. Dolayısı ile kendi işinde çalışıp SSK’lı olmak mümkün değil. Acak mutlaka SSK’lı olmak istiyorsanız o halde kendi işyerinizi kapatacak veya bir başkasına devredecek, onun yanında veya bir başkasının yanında çalışmaya başlayacaksınız ki SSK’lı olabilesiniz. Hem kendi işinizde çalışıp hem SSK’lı olmak mümkün değil. Bizim meslektaşlarımız dahi özel bir yasayla SSK’lı iken onları bile Bağ-Kur’lu yaptılar. Öyle SSK’lı olmak kolay mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder