Tamer Heper Kesinlik kazandırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kesinlik kazandırılmalı

Okuyucum M.Y. diş tedavisi için gittiği dişçide tedavi süresinin uzadığından, programlanan tedavinin dışına çıkıldığından şikayet ediyor. Şikayetinin teknik yönlerini uzun uzun açıklamış ben buraya almıyorum. Sonuçta yanlış tedavi halinde hukuken ne yapabileceğini soruyor. Yazacaklarım sadece diş tedavisi için değil, tüm tedaviler için genel kural. Bir doktor yanlış tedavi yaptı ve hastayı zarara uğrattı ise öncelikle taksirli suç işlemiştir, işin cezai yönü vardır. Sonra da yok yere masrafa soktu ise maddi tazminat istenebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Doktorun hatası sonucu tedavide veya sonra acı çekti, hastalığı kusurlu tedavi nedeni ile uzadı ise manevi tazminat talep edebilir. Doktor, kendi yasal kuruluşu tarafından disiplin kuruluna sevkedilebilir. Hukuki olarak da bunların dışında uygulanacak başka müeyyide yoktur. Yani yanlış tedavi sonucu, uygulanabilecek tüm müeyyideler uygulanabilir. Ancak vatandaşın kendiliğinden tedavinin yanlış yapıldığı iddiasında bulunmaması gerekir. Bunun başka uzmanlarca tespiti yararlıdır. Çünkü tedavi sırasında doktor hatası olmayan problemler ortaya çıkabilir ve doktor hatası olarak değerlendirilebilir. Dolayısı ile tedavi yarım bırakılır veya açılacak dava kaybedilir. Bu nedenle yasa yollarına başvurmadan önce olaya kesinlik kazandırmak gerekir.

İpotek bir teminattır


Evimi sattım yarısını peşin aldım ikinci yarısı için ipotek yaptım ama ikinci yarıyı alamadım. Ancak ben beklerken evin değeri arttı. Belki de ev el değiştirdi. Şimdi paramı nasıl alacağım? T.U.


Biliyorsunuz ipotek denilen şey gayrimenkul teminatıdır. Gayrimenkul size teminat gösterilerek borçlanılmış. Yani borç ödenmeyince teminat gösterilen bu gayrimenkul satılarak alacağınız tahsil olunacak. Taksit ödenmeyince yapılacak şey ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibi yapmaktır. Alacağınızı böylece tahsil imkanı bulacaksınız. Yani paranız icra dosyasına ödenmezse evi satışa cıkaracaksınız ve satış bedelinden paranızı alacaksınız. Ancak bu icra konuları sade vatandaş tarafından kolay yapılabilecek işlerden değildir. Konu önemli, bedel yüksek olunca herhangi bir hataya meydan vermemek için bir meslektaşımın yardımını alsanız iyi olur. Evin değerinin artması ipotek bedelini artırmaz, şayet hukuki yönden farklı bir alacak imkanı doğarsa bu ayrıca talep olunur. Bunun şekline de meslektaşım karar verir. Tavsiyem ihmal etmeyin zira takip süreci de zaman alacaktır, ne kadar erken başlarsanız o kadar kârlı çıkarsınız. Gayrimenkul el değiştirmiş olsa bile teminatınız bu gayrimenkul üzerinde devam ediyordur. Yani gayrimenkul el değiştirmekle borç veya gayrimenkul üzerindeki ipotek son bulmaz. Dolayısı ile halen alacaklısınız. Gayrımenkulü bu hali ile alan herkes bu ipoteği de üstlenmiştir zira tapu kaydında ipotek görülmektedir, bu yönden rahat olun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder