Tamer Heper Keşke olmasaydı
HABERİ PAYLAŞ

Keşke olmasaydı

Muhasebecim benim maliyetleri yüksek çıkarıyor, mallarımı pahallıya satmama sebep oluyordu, bir de ücretini mal olarak peşin peşin alıp hep bana borçlu kalıyordu. Neticede değiştirdim ama defterlerim onda kaldı, bana vermedi. Bir de oğluma bir iki evrak teslim etmiş ama boş kağıda imza attırmış. Bunlar problem çıkarır mı? A.S.

Önce şunu söyleyeyim. Muhasebecinizdeki evrak sizin malınız, bunların vakit geçirmeden size teslimi şart. Ancak boş kağıda imza attırmış dediğiniz zaman akla türlü türlü şey geliyor. Boş kağıda imza attırma ihtiyacı yoktur. Herhangi bir ihtiyaç doğduğunda olayla ilgili metin kağıda yazılır altı imzalanır. Yani neyi imzaladığınızı bilmek zorundasınız. Bir insan kanun dışı bir girişimde bulunmak istiyorsa bunun çeşit çeşit yolu vardır ve peşinen bu açığa imzayı ne maksatla kullanacağını bilemezsiniz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ama bizler böyle boşa imzadan çok ama çok kaçınırız. Karşınızdaki neticede hukukçu değil ama yine de kanunları uygulayan bir meslek sahibi. Yani yapılan bir yanlışın sonuçlarının ne olacağını bilen biri. Dolayısı ile bu düşünce benim olaya çok kötümser olarak bakmama engel oluyor. Ancak her ihtimale karşı şunu hatırlatmak isterim, muhasebeci sizin muhatabınız, oğlunuza attırdığı imza bazı hallerde hiçbir işe yaramayabilir. Buna karar vermek, amacının ne olduğunu anladıktan sonra mümkün. En son olarak şunu hatırlatayım, açığa imza alıp da bunun üzerine kendiliğinden amacına aykırı olarak doldurmak da hapis cezasını gerektiren bir suçtur. Aklınızda bulunsun. Keşke boşa imza hiç olmasaydı.

Mahkemeden belge alacaksınız

Annem ölümünden önce malvarlığını bana vasiyet etti. Ancak ölümünden sonra diğer mirasçılar aleyhime dava açtı, mahkemede davayı kazandım, kararı Yargıtay da onadı. Şimdi bu mallara nasıl sahip olacağım? T.A.

Bir kimsenin vasiyetnamesi varsa, bu vasiyetname ölümünden sonra sulh hukuk hakimi tarafından ilgililere okunur. İlgililer buna itiraz etmezse mirasçı nasbolunana veya muayyen mal vasiyetinde bulunulana mirasçılık belgesi verilir. Şayet sizin olayınızda olduğu gibi bir dava söz konusu ise itirazla ilgili davanın sonu beklenilir ve davanın sonunda mirasçılık belgesi verilir. Bu mirasçılık belgesi ile terekedeki mallara sahip olabilirsiniz. Örneğin terekede gayrimenkul varsa tapu dairesine ibraz ile size düşen gayrimenkulü adınıza tescil ettirebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder