Tamer Heper Keyfe göre bölünmez
HABERİ PAYLAŞ

Keyfe göre bölünmez

Haberin Devamı

Babamız ev yapmamız için bize 600 metrekarelik arsadan yer verdi. Biz bu arsayı, babamın evine bitişik olduğu için bütünden ayırıp böldürdük. 300 metrekaresine ev yaptık ancak yaparken kredi kullandığımız için ipotekli. Geri kalan 300 metrekareyi de bölelim diğer kardeşe verelim dedik, banka ipoteği kaldırmadığı için bölemiyoruz. Şimdi kardeşler arasında da anlaşmazlık çıktı. Bu bölme işini nasıl çözeriz? N.K.

Değerli okuyucum, bana kalırsa sizin probleminiz bankayla değil, belki farkında değilsiniz ama sizin probleminiz başka. Şöyle, bir arsa peynir keser gibi bölünmez. Yani karşıdan karşıya bir çizgi çekmekle arsa bölünmez.

[[HAFTAYA]]

Bu bölünme değildir. Siz kaç çizgi çekerseniz çekin bu arsanın parsel numarası aynıdır. Bölünme hukuki olmalıdır, kadastro tarafından bölünme yapılmalı, her bölünen parçaya bir parsel numarası verilmelidir. Bölünme böyle olur. Ancak bu da bitmedi, dahası var. Siz her “böl” dediğinizde kadastro da bölmez. Zira imar plan notlarında olabilecek en az parsel alanı belirtilmiştir. Sizin arsayı örnek alırsam; sizin arsanın bulunduğu bölgede imar plan notlarında en küçük parsel alanı 400 metrekare ise siz bu 600 metrekarelik arsayı yasal yolla ikiye bölemezsiniz. İkiye böldüğünüzde her parsel 300 metrekare olur ki plana uymaz. Şimdi siz önce ikiye böldünüz, 300 metrekareye ev yaptınız geriye 300 metrekare yer kaldı, acaba bu yerde 300 metrekare parsel olabiliyor mu? Önce ona bakın, sonra onuda bölmek, sonra kalanı da bölmek öyle kolay değil. İmar planlarının izin verdiği alan kadar bölebilirsiniz. Arsa ipotekli, bu nedenle kardeşe veremiyorsunuz. İpotek el değiştirmeye mani değil. İpotek bir borcun teminatıdır. Yeni malik tapuda ipoteği göre göre bu yeri alır ama üzerindeki teminatla alır. Teminat ortadan kalkmadığı için ipotekli arsa satılabilir. Buna mani yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder