Tamer Heper Keyfi para istenilemez
HABERİ PAYLAŞ

Keyfi para istenilemez

Bir site içinde 36 metrekarelik işyerinde market işletiyorum. Önceki yıllarda aidatın üçte birini ödüyordum artık yarısını istiyorlar. Bunun ölçüsü nedir? Her istenileni vermek zorunda mıyım? H.S.

Kat Mülkiyeti’ne tabi binalarda veya sitelerde aidat işletme projesine göre toplanır. İşletme projesi ise ya kat malikleri toplantısında karar altına alınır veya seçilen yönetici tarafından en kısa zamanda hazırlanıp kat maliklerine sunulur, böylece kesinleştikten sonra yürürlüğe girer.

[[HAFTAYA]]

İşletme projesi hazırlanırken de bağımsız bölümlere düşecek giderler için ölçü arsa payı oranıdır. Dolayısı ile aidatın üçte biri veya yarısı tabiri çok açık bir anlatım değil. Yani öncelikle bakılacak husus işletme projesidir. İşletme projesinde görünen aidat ödenecektir. Zaman içinde ortaya çıkabilecek giderler için ek işletme projesi yapılabilir, bu halde yine arsa payı oranına uyulur. Sizin işyerinizin arsa payı nedir, öncelikle bunu öğrenmenizi ve bilahare yönetimden kesinleşmiş işletme projesinin size verilmesini isteyin, sonra hesaplamayı yapın. Bunun dışında bir talep varsa çoğunlukla yönetim kurulunun kararları ile değil kat malikleri kurulunun kararları ile ilgilidir ve bu defa kat malikleri kurulu kararlarına bakacaksınız. İtirazınız varsa dava konusu yapabilirsiniz. Yani öyle gelişigüzel para istenilmez.

Haberin Devamı

Tamamen yasal

Bir gayrimenkul alımı sırasında “sağken bana ait, ölümümden sonra oğluma (veya kızıma) ait kaydının önemi nedir? Hukuki problem yaratır mı? M.E.A.

Çok kısa bir süre önce bir okuruma yanıt verirken yanıtın içinde bu cümleden kısaca söz ettiğimi hatırlıyorum. Halk arasında çok yaygın olan bu tabir yeni gayrimenkul alınırken de kullanılabilir, bir gayrimenkule sahipken de kullanılabilir. Bu hukuken şu demektir: “Bu gayrimenkulün intifa hakkı benim, kuru mülkiyeti senin.” Yani intifa hakkı sahibi bu gayrimenkulden ölene kadar istifade edecek, bir tek elden çıkaramayacak, böylece ölene kadar yararlanacak. O öldükten sonra intifa hakkı son bulacak, intifa hakkı kuru mülkiyet sahibi ile birleşecek dolayısı ile kuru mülkiyet sahibi tam malik olacak. Bunu temin için tapuda ölene kadar benim, öldükten sonra onun, demek yerine “İntifa hakkı bende kalmak üzere kuru mülkiyet onun” demeniz gerekir. Bu işlem hukukidir, doğrudur. Bu işlem itibarıyla hiçbir problem çıkmaz, bu husus yasalarımızın düzenlediği bir husustur. Ancak miras hukuku açısından bakıldığında böyle bir tasarruf başka mirasçıların miras paylarını bertaraf ediyor ise bu halde durumu değerlendirmek gerekebilir. Ancak işlem yönünden hiçbir hukuki problem yaşanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder