Tamer Heper Kimin elemanısınız?
HABERİ PAYLAŞ

Kimin elemanısınız?

Haberin Devamı

Bir belediyenin temizlik işi ihalesini almış bulunuyoruz. Belediyede 22 aydır hizmet veriyorken bizim sözleşmemiz bitti. Bitmeden önce biz çalışanlara günlük 2 saat iş arama izni verildi. Bu durumda kıdem tazminatını haketmiş oluyor muyum? M.A.

Okuyucumun anlatımındaki karışıklık net yanıt vermeme mani. Şöyle: Belediyeler kendi bünyelerinde çalıştırmak için işçi alabilir. Bunların sigortalı olması ve ilgili belediyeye bağlı çalışması gerekir. Bu durumda 22 ay çalışmış biri, işten çıkarılması halinde kıdem tazminatını hakeder. Ancak belediyeler temizlik işini bu iş için kurulmuş şirketlere ihale edebilir. Bu iş için kurulmuş şirketlerden biri ihaleyi alır ve sözleşme müddetince bu hizmeti görür. Bu hizmeti görmek için elbette elemana ihtiyacı vardır, bu işte kendi elemanlarını çalıştırır.

[[HAFTAYA]]
Dolayısı ile sorumluluk işçiye karşı ihaleyi alan şirketindir. Çünkü bir şirket sadece belediyede temizlik yapmak için kurulmaz. Muhtelif iş imkanlarını arar bulur. Bu gün belediyenin temizlik işini yapar, yarın bir sağlık kurumunun temizliğini yapar. Dolayısı ile o işçiyi belediyenin temizlik işinden alır sağlık kurumunda çalıştırır. Yani o işçi temizlik şirketinin çalışan elemanıdır. İşte olaya da bu gözle bakmak lazım. Siz kimin elemanısınız. Belediyenin ise evet tazminat gibi bazı haklarınız var. Şirketin elemanı iseniz muhtemelen bir başka mekanda çalışmaya devam edeceksiniz.

Zaman çok geçmiş

2005 yılında bir düğünde atılan havai fişek gözüme geldi ve bir dizi ameliyat geçirdim. Şimdi gözüm yüzde 70 görmüyor. Bu fişeği atanlar hakkında hukuken ne yapabilirim? F.A.

Okuyucumun başına kötü bir olay gelmiş. Bu tamam da bahsettiği olayın üzerinden tam yedi sene geçmiş. Biraz uzun bir süre. Zira bu olayın iki cephesi var birincisi ceza faslı ikincisi hukuk faslı. Ceza faslında, bu havai fişeği atanların taksirli bir suç işlediği, bir yaralanmaya sebebiyet verdiği ortada. Dolayısı ile bu bir suçtur, kusur oranına göre ceza verilir ancak bu kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadı ise zaten beş sene geçmekle zamanaşımına girer. Sizinki ise yedi sene olmuş. Hukuk davası ise tazminat talebini içerir, bu hallerde de olay aynı zamanda suç teşkil ettiği için zamanaşımı yine beş senedir. Yani siz bayağı gecikmişsiz. İnsanlar başına kötü bir olay geldiğinde önce sağlığını düşünür. Hukuki yolları sağlığından sonra düşünür. Bu tamam ama sizinki yedi sene geçmekle biraz fazla zaman kaybına uğramış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder