Tamer Heper Kira döneminiz beş yıl
HABERİ PAYLAŞ

Kira döneminiz beş yıl

Haberin Devamı

Bir yer kiraladım süresi beş yıl. Beş yıllık süre içinde kira artışları sözleşmede belirtildi. Ancak siz artış şartının sadece bir yıl için geçerli olduğunu yazmıştınız. Şimdi bu artış hükmü dört yıl için geçersiz mi? Yanıtınıza göre kira artışı yapacağım. P.N.

Yazdıklarımı iyi takip etmişsiniz söylediğiniz doğrudur ancak şu şartla: Kira sözleşmesinde artırım şartı varsa bu artırım şartı dönem sonunda ancak bir defaya mahsus hüküm ifade eder. Örnek, sözleşmeniz bir yıllık olsaydı ve sözleşmede artırım şartı bulunsaydı, bu artırım ancak bir yılın sonunda bir defa uygulanacaktı. Sonraki yıllarda mevzuat hükümleri uygulanacaktı. Ancak bir yıldan daha uzun süreli sözleşmelerde durum farklı. Sizinki gibi beş yıllık sözleşmelerde, dönem içindeki artış şartı geçerlidir. Yani sizde dönem olan beş yıl içinde yapılacak artışlar sözleşmede belirlenmiş ise bunlar geçerlidir. Dolayısı ile beş yıllık döneminiz içinde, sözleşmede belirlenen artışları yapacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Bir ayın kirası istenir Kira sözleşmelerine yazılan “Bir kira bedelinin ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar tüm kira bedelleri muaccel olur” hükmü geçersiz mi? Bu eskiden de geçersiz miydi? Bugünkü durum nedir? M.P.

Kiracının herhangi bir ayın kirasını ödememesi durumunda kendisine bir ihtarname gönderip, kira bedelini otuz gün içinde ödemesi, aksi halde Borçlar Kanunu (eskiden beri alıştığımız BK 260 m hükmü) 315 M. Uyarınca akdin feshi mecurun tahliyesi talep olunacaktır cümlesine rağmen otuz gün içinde kira ödenmezse, tahliye talebinde bulunulabilir. Biz bunu şu şekilde de yazıyorduk: “Kira bedelinin otuz gün içinde ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar tüm kira bedelleri muaccel olur” yani dönem sonuna kadarki tüm kira bedelleri ödenmezse, kiracı tahliye olunacaktır. Nitekim otuz gün içinde kiracı dönem sonuna kadarki tüm kira bedellerini ödemezse tahliye davası açılıyordu. Şimdi yeni Borçlar Kanunu bu maddeyi geçersiz kıldı. Artık dönem sonuna kadarki tüm kira bedelleri değil sadece ödenmeyen ayın kira bedeli talep edilebiliyor. Otuz gün içinde de ödenmezse tahliye davası açılabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder