Tamer Heper Kira eksiksiz ödenir
HABERİ PAYLAŞ

Kira eksiksiz ödenir

Bir dükkanda kiracıyım, kira bedelinin stopajını kesip kiralayan hesabına bankaya yatırıyorum ama banka kiralayandan para kesiyormuş. Kiralayan bunu istemiyor bana elden ver diyor. Elden vermek mümkün değil, ne yapayım? Y.K.

Kira bedellerinin bankaya yatırılması gerekiyor. Elden alınmaması lazım. Onun için kiralayanın banka hesabına yatacak, bu tamam. Ancak benim bu soruda anlamadığım bir husus var; banka, siz para havale ederken havale bedeli kesebilir ancak hesap sahibi parasını çekerken ne parası kesiyor? Olur olmaz her şey de ücrete tabi olamaz ki. Zaten kiraların bankaya yatırılması mecburiyeti ile bankalara iyi bir nakit imkanı sağlandı bir de bundan ücret alınmasının hiçbir hukuki dayanağı yok. Daha önce de yazmıştım ipotekli gayrimenkulün borcu bitip ipoteğin kaldırılması safhasında tapuya yazılacak üç satırlık yazı için 500 TL alınmıştı. Bunlar yasal değildir ancak vatandaşın bir banka karşısında gücü yetmemektedir, bu yağmaya engel olunmalıdır. Tekrar gelelim sizin olayınıza. Kiralayan kira bedelinin eline tam olarak geçmesini ister, kira bedelinden kesinti yapılmaz. Dolayısı ile bu konuyu ilgili banka ile görüşün, haksız bir uygulama var.

Haberin Devamı

İki tarafın da işi zor

Bankalara kredi kartı borcum var, ödeyemiyorum. Öyle anlaşılıyor ki icralık olacağız. Hiç malım yok bir tek anadan kalma beş hisseli bir daire var. Bunu nasıl satarlar? K.T.

Ben bu işsizlik, parasızlık, ekonominin kötüye gidişi krizini atlattık zannediyordum. Büyükler bize böyle söyledi biz de inandık. İyi ama e-posta kutum işinden atıldığı için kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerle dolu. Peki biz nasıl düze çıktık anlayamadım. Öncelikle sizin aleyhinize icra takibinin başlaması lazım. Sonra takibin kesinleşmesi ve sizin hissenize haciz konması lazım. Şayet bu safhaya gelinirse dairenin tamamına haciz tatbiki mümkün değil. Daire halen ölen anneniz adına ise haciz tatbiki çok daha zor. Şayet kendi adınıza çevirdiyseniz hissenize haciz konulur ama bu defa da ihalede satışı zor. Beş kişin ortak olduğu bir dairenin bir hissesini kim almak ister? Şimdi bu zorluk sizi rehavete sevketmesin bankaların geniş bir hukukçu kadrosu var. Hatta bazıları alacaklarını varlık yönetimi şirketlerine bir nevi ‘satıyorlar’. Dolayısı ile bu anlattıklarım belki size zaman kazandıracak ama bu arada siz borcunuzu ödemeye bakın. Sonuç olarak iki tarafın da işi zor.

Haberin Devamı

Nasıl olur bilemiyorum

Biz dört kardeşiz, bir arsayı ortak aldık ama tapusu büyük ağabeyimizin adına. Yine üzerine ortak dükkan ve ev yaptık. Şimdi büyük ağabey bize pay vermiyor. Ne yapacağız? T. B.

İşte en korktuğum soru grubu. Bugüne kadar her soruya bir çözüm bulmaya çalıştım. Ancak çözüm bulamayacağım soru geldi mi şaşırıp kalıyorum. İşte bunun gibi. Adam tapuyu almış, yani hukuken kendi malı, evi dikmiş yine kendi malı, güle güle kullanıyor şimdi elinden nasıl alacağız? Doğrusu gidin dava açın şahit götürün falan diyemiyorum. Kazanılma ihtimali bulunmayan davaları tavsiye etmiyorum, ama siz isterseniz bir deneyin. Hata-hile-ikrah muameleyi bozar, siz de hatayı ileri sürün, ümidim yok ama başka çareniz de yok. Ama bu vesile ile bir tavsiyede bulunayım: Bundan sonra yapacağınız her hukuki işlem için önceden hukukçulara danışın, iş işten geçtikten sonra yararı olmuyor, burada olduğu gibi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder