Tamer Heper Kiralamayı engelleyemezsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Kiralamayı engelleyemezsiniz

Babamdan miras olarak bir daire ve bankada bir miktar para kaldı. Mirasçı olarak ben tek çocuk ve ikinci eşi var. Babam hayatta iken benim mahfuz hissemden ikinci

[[HAFTAYA]]

eşine aktarma yapmış, buna hakkı var mı. Evin de intifa hakkı ikinci eşe ait. O kiraya vermek istiyor ben ise satmak istiyorum. Kiraya vermesini engelleyebilir miyim? A.M.

Okuyucumun sorusu hukuki kavramların tam bilinmiyor olması nedeni ile biraz karışıktı ben sadeleştirdim ama yanıtım onun tereddütlerini giderir zannediyorum. Önce bankadaki para...

Haberin Devamı

Okuyucum tek evlat olmakla mirasın dörtte üçüne sahip, bu onun miras payı. Geri kalan dörtte bir ikinci eşin. Ancak baba hayatta iken birtakım tasarruflarda bulunmuş. Bu tasarrufu yaparken evladın mahfuz hissesine dokunmaması lazım. Evladın mahfuz hissesi, miras payı olan dörtte üçün yarısı. Tereke tümü itibarıyla ele alındığında okuyucum tek evlat olarak dörtte üçün yarısına sahip olabiliyor ise mahfuz hisse kuralları bertaraf edilmemiştir.

Şayet dörtte üçün yarısı eline geçmiyor da kendisine daha az pay kalıyor ise ikinci eş aleyhine tenkis talebi ile dava açarak mahfuz hissesini talep edebilir. Evin durumuna gelince. Şimdi evde intifa hakkı ikinci eşin. İntifa hakkı sahibi, ölene kadar bu yerden yararlanma hakkına sahip. Yararlanma hakkı içinde kiraya vermek de var.

Siz satmayı düşünüyorsunuz ancak siz bu yerde de dörtte üç miras payına kuru mülkiyet olarak sahipsiniz. Yani kiralamaya engel olamayacağınız gibi intifa hakkını bertaraf edecek durumda değilsiniz. Şayet satmayı düşünüyorsanız ancak kuru mülkiyet veya kuru mülkiyet payı hukuken satılabilir ama alıcı çıkmaz. Yani siz satmayı deneyebilirsiniz ama intifa hakkı saklı kalır. İkinci eş burayı kiraya verebilir, böyle bir yere de müşteri bulmak kolay değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder