Tamer Heper Kırıp dökmeden boşanın
HABERİ PAYLAŞ

Kırıp dökmeden boşanın

Ben yedi yıllık evliyim ancak eşim benim ilgisizliğimden şikayet ederek evden ayrıldı. Neticede karşılıklı boşanma kararı aldık ama henüz ikimiz de boşanma davası açmadık. Ben maaşlı biriyim, bankalara borcum var. Maaşımdan banka borcu kesiliyor. Şimdi, boşanma davası açacak olursak ben mi açsam nafaka yönünden lehime olur, eşim mi açsa lehime olur? Tazminat öder miyim? G.A.

Eşler arasında boşanma davası ihtilaflı olabilir, anlaşmalı olabilir. İhtilaflı boşanma davalarında taraflar kendi isteklerini dile getirir hakim serbest iradesi ile karar verir. Boşanma davalarına bakan aile mahkemesi hakimi, diğer davalara bakan hakimlere göre olayları daha serbest biçimde yorumlar, değerlendirir ve karar verir. Diğer hakimler delillerle sıkı surette bağlı iken aile mahkemesi hakimi için kanaati daha önemlidir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile ihtilaflı boşanmalarda hakimin çok dikkatli olması ve bunun yanında elbette ki tecrübeli olması gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda hakim nispeten daha rahattır. Tarafların birinin baskı altında olduğu kanaatini edinmedikçe tarafların talebi doğrultusunda karar verir. Sizinki anlaşmalı boşanma olacak ise sizin aranızda vardığınız anlaşmayı bir kağıda yazıp imzalayıp hakime vermeniz gerekir. Bu yazılı anlaşmada nafaka talebi olacak mı? Mesele biraz buna bağlı. Nafaka talebi olması halinde ve eşiniz boşanma ile maddi sıkıntıya düşecek ise evet nafaka bağlanır. Nafaka bağlanırken banka borcuna bakılmaz, nafaka önceliklidir. Ancak tazminat sınırlı hallerde verilir, öyle her boşanana her istediği gibi tazminat verilmez. Sizin olayda tazminatlık bir hususa rastlamadım. Dolayısı ile şayet boşanma davası açmaya kesin karar verecekseniz, önerim eşinizle anlaşmalı boşanma olarak biriniz dava açın. Şartları yazılı hale getirin iki taraf da kırılıp gücenmesin, yani dostça ayrılın. Evlenmek ne kadar tabii bir olay ise boşanmak da o kadar tabiidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder