Tamer Heper Kısaca kira zammı
HABERİ PAYLAŞ

Kısaca kira zammı

Bugünlerde kira sözleşmem son bulacak, ne kadar zam yapacağım? R.Y.

Bir zamanlar bir fıkra vardı, bilgisayar yeni yeni yaygınlaşıyordu, anlatırlardı. Herkes bilgisayara soru sorarmış, bilgisayar da hepsini yanıtlarmış, bizden biri bir soru sormuş bilgisayarın devreleri yanmış iflas etmiş. Ne sordun demişler “Ne var ne yok” dedim demiş. Sizinki de o hesap, soru kısa ama, gel de bunu kısaca anlat. Çok zor. Ben özetleyeyim, eksik kalırsa bir daha sorarsınız.

[[HAFTAYA]]

Şayet kira sözleşmesi ilk defa geçen yıl yapıldı ise bu halde zam için sözleşmedeki artırım şartına bakacaksınız. Artırım şartında ne yazıyor ise buna uyacaksınız. Şayet artırım şartı yoksa veya ikinci yılı geçti iseniz bu takdirde Türkiye İstatistik Kurumu’nun o ay için ilan ettiği Üretici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması oranında zam yapacaksınız. Şayet kira sözleşmeniz beşinci yılına girecek ise bu halde yine aynı oranda zam yapın ama bu defa kiralayanın yani evsahibinin rayice uygun kira artırımı talep hakkı var. İşte bu özeti. Bu bile bu kadar karışık ise daha detaya girsem ne yapacaksınız? Merak ediyorum.

Haberin Devamı

Sevgisini kazansanız

Biz üç kardeştik, bir kardeşimiz öldü. Biz şehirde yaşıyoruz, babamız köyde yaşıyor biraz da yaşlı. Babamız köydeki evini yedi-sekiz yıl önce kardeşimin bacanağının üzerine geçirmiş. Daha sonra da bu evi kardeşimin üzerine geçireceğini öğrendim, ölen kardeşimizin payını da hanımına vermiş, yani benden mal kaçırıyor. Bunu önleyebilir miyim? C.K.

Babanız hayatta iken mallarını dilediğine satar, dilediğine bağışlar. Buna karışmanız veya tasarruflarını engellemeniz mümkün değil. Bunu muhtelif mektuplara verdiğim yanıtta açıkladım. Dolayısı ile yaptığı işlere bugün karışmanız söz konusu olmayacak. Ancak ölümünden sonra yaptığı bağış söz konusu ise mahfuz hissenizi talep ederek dava açabilirsiniz. Şayet satış gösterip de bağış yaptı ise bu defa da tapu kayıtlarının iptalini talep edersiniz. Ancak bu davalar öyle çok kolay ispatlanan türden davalar değildir. Örneğin tapuda satış gösterildi ise bunun satış olmadığının ispatı çok zordur. Çoğunlukla ‘satın alanın parası yoktu’ diye bir iddia ileri sürülür. Bu husus da tanıkla desteklenmek istenir ama sonucu hakkında kesin bir şey söylenemez zira karşı taraf da ‘param vardı’ der, gel de çık işin içinden. Hele hele bankada parası var idi ise sizin iddianız da boşta kalır. Onun için babanız hayatta iken hukuken yapacak bir şey yok ama manevi yönden babanıza yakınlık gösterip sevgisini kazanmak bence daha makuldur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder