Tamer Heper Kısmette iki dava var
HABERİ PAYLAŞ

Kısmette iki dava var

1996 yılında bir işyerinde işe başladım, şimdi öğreniyorum ki benim çalışmalarım 1997 yılında sigortaya bildirilmiş. Benim çalıştığım merkezden beni şubeye gönderdiler, sonra da şubeyi kapattık deyip beni merkeze geri almadılar işime son verdiler. Haklarım nedir? Ne yapmam lazım? M.E.

Okuyucumun iki ayrı problemi var. Birincisi sigortasız geçen bir yılı, ikincisi kıdem, ihbar gibi hakları. Doğrusu sigortasız çalıştırıldığı bir yılı sigortalılıktan saydırması için bir dava açacak. Çalışan biri için bir yıl çok önemli. Ayrıca alamadığı kıdem, ihbar tazminatları ile varsa fazla mesai gibi hakları için de ayrı bir dava açacak. Bir yılını sigortalılıktan saydırması için iş akdinin bitiminden itibaren beş yılı var. Ancak ispat için gerekli delillerin kaybolmaması için davayı bir an evvel açmasında yarar var.

[[HAFTAYA]]

Ekonomik durum farklı

Üç yıl önce Japon yeni olarak kredi aldım, geri ödemelerimi muntazam yaparken Yen’in değeri katlanmaya başladı. Ben bunu ödeyemez duruma düştüm. Şimdi ödemede acze düşersem sahibi bulunduğum ev satılır mı? İ.S.

Doğrusunu isterseniz satılamaz diyemeyeceğim. Zira bankalar kredi borcu olanların kredi taksitlerini ödemede gecikenlere ihtarname gönderip hesabını kat ediyor, yani kredi hesabını kapatıyor ve verdikleri kısa bir süre içinde kalan borcu ödemelerini istiyor. Ondan sonra da İcra İflas Kanunu hükümleri devreye giriyor. Öncelikle kredinin karşılığı ipotekli gayrimenkul işleme sokuluyor. Bunlar standart işler. Ancak ekonomik krizin kapıda olduğu dönemlerde bankalar kredi geri dönüşlerine çok daha fazla önem verdiklerinden ve ülkemizin de kapısına dayalı bir ekonomik kriz sözü edildiğinden durumunuz daha da önem kazanıyor.

Kimin evladısınız?

Ben iki yaşımdayken annem ölmüş, beni dayım ve yengem büyütmüş ve nüfusuna geçirmiş. Önce asıl babam öldü şimdi de beni evlat edinen dayım öldü. Onun bankadaki parasının dörtte üçünü aldım. Yengem hayatta ama 90 yaşında ve yeğenleri var. Onun ölümü halinde mirastan pay alabilecek miyim? Yeğenlerin etkisi ne olur? R.D.

Haberin Devamı

Evlatlık evlat edinenlerin mirasçısı olur ve gerçek evlat gibi mirasta pay alır. Şayet sizi hem dayınız hem yengeniz o tarihte birlikte evlat edindi ise bu halde yengenizin vefatı halinde tek mirasçısı sizsiniz. Ancak o tarihlerde evli çiftler tek başlarına da evlat edinebiliyorlardı. Şayet sizi dayınız evlat edindi ama yengeniz edinmedi ise bu halde yengenizin mirasçısı değilsiniz, miras yeğenlere kalacak. Durumu buna göre değerlendirin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder