Tamer Heper Konu Borçlar Kanunu'nda
HABERİ PAYLAŞ

Konu Borçlar Kanunu'nda

Haberin Devamı

6570 sayılı Kanun kalktı mı? Kalktı ise şimdi kira konularında hangi yasadan istifade edeceğiz? L.P.

Kira konularının ilk düzenlendiği kanun 1926 tarihli Borçlar Kanunu idi. Ancak sonraları gayrimenkuller için özel bir yasa çıkarma ihtiyacı doğunca 1955 yılında 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun çıkarıldı. Bu kanun belediye hudutları içinde, çatılı (korunaklı) binaları kapsadı ve bu yıla kadar da uygulandı. Ancak bu yıl Temmuz ayında yeni bir Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi ve 6570 Sayılı Kanun’un maddeleri, Borçlar Kanunu içine alındı. Yani artık 57 senelik Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun yok. Temmuz ayından bu yana kira ilişkilerini Borçlar Kanunu’na göre düzenliyoruz.

[[HAFTAYA]]

Kefil bekar ise problem yok

Kira sözleşmesinde kefil şartı var, kiracı bir kefil getirdi ve kefil sözleşmeyi imzaladı. İyi ama adama “Sen evli misin?” diye sormadık. Bu kefalet geçersiz mi? Ş.S.

Doğrusu sıkılarak söyleyeyim ki şayet kefil evli ise kefaleti geçersiz. Sıkılarak söylüyorum çünkü böyle bir şartı aklım mantığım almıyor. Reşit, mümeyyiz, her türlü hukuki işlem yapma ehliyetine sahip insanlar gelip kefil olamıyor, eşini de beraber getirmek zorunda. Bekar ise problem yok ama evli ise eşi de gelecek ve imzalayacak. Nasıl bir mantık ben çözemedim ama böyle. Sizin tereddüdünüzü ben sorunuzdan anladım. Tereddüt şurada: Banka ile yüklü bir kredi sözleşmesi yapılmışsa, bu krediye kefil olacak olanın eşinin izni aranıyor da, iki satırlık kira sözleşmesinde de aranıyor mu? Kaç satır olursa olsun evet aranıyor. Onun için kefilin nüfus hüviyet cüzdanına bakacaksınız, evli yazıyor ise tamam, eşi de gelecek. Bekar yazıyor ise mesele yok. Hatta siz isterseniz sabıka kaydı da sorun ne zararı var?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder