Tamer Heper Kooperatif ticaret yapmaz
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatif ticaret yapmaz

Haberin Devamı

Bir kooperatif dairesini devraldım ama kooperatif asansör ve yangın merdiveni için ayrıca para istedi. Benim dairede mutfak değişikliği istedim yapıldı onun parasını ödedim şimdi yine asansör ve yangın merdiveni parası istiyorlar. Kooperatifin bu şartlarla satış hakkı var mı? Kat irtifakı tapusu çıkarılırken hissemi eşime devrettim ama kooperatif hâlâ beni borçlu çıkarıyor buna hakkı var mı? H.D.

Kooperatifler ne yazıkki başıboş kaldı. Kooperatifler ortaklarına maddi menfaat beklemeden yarar sağlayacak kuruluşlarken ticari şirketlere dönüştü. Kanunun boşlukları da kooperatiflerden yana dolduruldu. Bir kere kooperatifler daire satmaz. Yapı kooperatifleri ortaklarına, kâr amacı gütmeden daire veya işyeri yapar. Sonuçta elinde daire kalırsa ancak genel kurul kararı ile satabilir.

[[HAFTAYA]]

Sonra, projesinde asansör ve yangın merdiveni varsa (ki olması lazım) bunlar için ayrı para almaz, inşaat yapım giderinin içindedir. Bundan sonra anlatacaklarım ise sadece sizin değil kooperatif ortaklarının yüzde 90’ının problemi. Bir kere kat irtifakı kurulur ve dairelerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanırsa veya kat mülkiyet tapuları çıkarılırsa, artık kooperatif siteden elini çeker, siteyi kat mülkiyeti mevzuatına göre site yönetim kurulu yönetir. Sizin sitede artık kat mülkiyeti var, dolayısı ile kooperatif artık siteyi yönetemez. Fakat ne yazık ki istisnai de olsa bu halde dahi siteye ait borçları kooperatifin isteyeceğine dair kararlar çıkmıştır. Ancak bu kararlar yanlıştır. Böyle bir uygulama kat mülkiyeti mevzuatını bertaraf eder ki buna kimsenin hakkı yoktur. Size çıkarılan borcun kaynağını bilmek lazım. Site borcu ise devir tarihine kadar borç sizin, devirden itibaren eşinizindir. Ancak bu halde dahi kooperatifin bu borcu talep hakkı olup olmadığı tartışmalıdır.

Kefalet ömür boyu sürmez


2005’te arkadaşımın bankadan aldığı krediye kefil oldum. Borcunu ödedi. 2007’de bir kredi daha kullanmış bu defa kefil değilim. Taksitlerinde aksama olmuş banka beni de sorumlu tuttu. Şimdi ise bir varlık şirketi beni icraya verdi. Bu ne demek? Bir kişiye bir kere kefil olmakla ömür boyu bu sorumluluk taşınacak mı? T.K.


Kefalet konusu bankalardan verilen krediler arttıkça ve kredi kartları yaygınlaştıkça büyük önem kazandı. Bankaların ellerindeki parayı satması lazım. Sattığı paranın getirisi de faizdir. Dolayısı ile para satıp kâr edecek. O halde bolca satış yapmalı ki bolca kâr etsin. Buna diyecek yok. Ancak bunu hukuk kuralları içinde yapsın. Zira bir kişi bir krediye kefil olursa kefaleti o borç ilişkisi içindir. Ancak bunu sanki tüm hayatındaki krediler içinmiş gibi algılayanlar var. Bu yanlış. Böyle bir icra takibine muhatap olanlar takibe yedi gün içinde itiraz etmeli. Ancak özellikle ticari kredilerde görülen bir özellik vardır. Ticari kredilerde bir ana kredi sözleşmesi yapılır, kredi ise dilimler halinde zaman zaman kullandırılır. Bu halde kefil olanlar yine kefaletin sınırları belirlenmek kaydı ile bu dilimlerdeki ihtilaflarda bankaya muhatap olur. Ancak tüketici kredisinde kullanılan kredi genellikle paket halinde ve bir defada kullanıldığından kefilin sorumluluğu o paket içindir. İkinci kredi kullanımı sırasında ayrı bir sözleşme yapılır. Bu halde ilk sözleşmedeki kefilin bu borçla ilgisi yoktur. Sizi takip eden varlık yönetimi şirketi bankadaki alacakları temlik almış. Yani artık muhatabınız bu şirkettir. Şirket icra dosyasına temliknameyi de sunmuştur. İtiraz için gittiğinizde bunu da görebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder